Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su predstavnici vladajuće koalicije na današnjem sastanku odlučili da sutra upute prijedlog za održavanje posebne sjednice NSRS i da se postavi na dnevni red informacija vezana za nadležnosti koje su prenesene.

– Nema posebnih dopuna i izmjena u zaključcima. Sve je bilo protivustavno – rekao je Dodik.

Istakao je će predložiti najmanje pet zakona kojim će Srpska vratiti prava koja su joj oduzeta.

– Prvi je raspolaganje vojnom imovinom, a regulasaćemo i pravosuđe – rekao je Dodik na konferencije za novinare.

Dodik je istakao da će se, između ostalog, razmatrati informacija o prenosu nadležnosti.

– Osnovno je da će se razmatrati informacija o prenosu nadležnosti koje se odnose na odbranu, indirektno poreze, visoki sudski i tužilački savjet. Dogovarali smo ko će biti predlagači. Ostajemo pri tome što smo planirali i ranije. Rok do šest mjeseci da se predloži normativa – rekao je Dodik.

Nakon skupštine će se, navodi Dodik, napraviti akcioni plan.

– Svi smo opredijeljeni da ovo podržimo do kraja. Ono što je Eskobar rekao poslije, da sam ja spreman da razmislim o nečemu, rekao sam mu da idemo sa informacijom i da ćemo dati rok od šest mjeseci da se to uredi kako treba – izjavio je Dodik.

Istakao je da je vladajuća koalicija jedinstvena.

– Nakon skupštine ćemo opet sjesti i napraviti plan za provođenje ovoga što smo dogovorili i jedinstveni smo da to podržimo do kraja – dodao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će posebna sjednica parlamenta Srpske o prenosu nadležnosti biti održana u najskorije vrijeme ukoliko sutra dođe zahtjev.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je danas da su aktivnosti koje Srpska radi oko vraćanja nadležnosti normativne.

Predsjednik SP-a Petar Đokić izjavio je da je kretanje stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj o prenesenim nadležnostima isključivo u skladu sa legalnim i legitimnim pravnim propisima, a to je Dejtonskim sporazumom i njegov aneks vezan za Ustav BiH i Ustav Srpske.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da će Narodna skupština Republike Srpske u narednom periodu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH povući saglasnosti koje je dala iz određenih oblasti, a čitav proces bi trebalo da bude završen do juna iduće godine.

U Banjaluci je održan sastanak predstavnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH i Srpskoj, kao i teme od vitalnog značaja za budućnost Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Prisutni su bili i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

Autor: RTRS