ПРИЈЕДОР, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević najavio je danas smjenu Aleksandra Jeftića sa dužnosti šefa gradskog Odsjeka za saobraćaj zbog “brojnih propusta u radu”.Kovačević je na konferenciji za novinare u Prijedoru naveo da od ove godine u gradu postoji mogućnost plaćanja parkinga putem SMS-a, koja, iako predviđena još 2006. godine, nije realizovana jer su “postojale opstrukcije” pojedinaca u gradskoj upravi.

A razlog je ustvari vrlo jednostavan. Jedino naplatom SMS-om ne može doći do bilo kakve zloupotrebe. Sve ostalo stvara određene mogućnosti da se dese neke nepoželjne ili nedozvoljene radnje. Smatram da je bilo određenih zloupotreba, da je prihod sigurno mogao i morao da bude veći – izjavio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, grad je prošle sedmice uplatio 38.000 KM prvu ratu duga za PDV-a, a ukupan dug od 456.000 KM biće plaćen u 12 mjesečnih rata.

– To je dug koji nam je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH obračunala po osnovu njihove odluke da je naplata parkinga nešto što se mora tretirati kao konkurentni prihod, a ne kao komunalna taksa kao što smo mi ovdje mislili od 2006. godine – rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se u Prijedoru parking naplaćuje posljednjih 15 godina i da je po tom osnovu prihodovano nešto malo manje od pet miliona KM.

– UIO je obračunala dug za samo posljednjih pet godina. Da su obračunali dug za svih 15 godina, a nisu jer nisu imali zakonom takvu mogućnost, taj dug bio bi gotovo 900.000 KM – naglasio je Kovačević.

On je dodao da se zbog rekonstrukcije Ulice majora Milana Tepića i radova na građevinskom objektu na Jerezi pojavio problem manjka parking mjesta, odnosno da je kapacitet parking mjesta trenutno smanjen sa 700 na 550.

– Mislim da ćemo za dan-dva naći kompromisno rješenje da na parceli u centru grada koja je u privatnom vlasništvu, u dogovoru sa vlasnikom omogućimo parkiranje na toj parceli koje se neće naplaćivati do završetka Ulice majora Milana Tepića, kada će tamo na raspolaganju biti oko stotinu parking mjesta – naveo je Kovaečvić.

Na prethodnoj konferenciji za medije u Prijedoru, koja je održana 1. novembra, Kovačević je novinarima dao na uvid dokumentaciju iz sudskog procesa između grada Prijedora i preduzeća “Prijedorputevi” u kojem je sudija okvalifikovao svjedočenje Aleksandra Jeftića kao nepouzdano.

Autor: SRNA/Srpskainfo