Prijedoru je danas otvoren osmi mural u okviru projekta “Prijedor – grad murala” koji Udruženje likovnih umjetnika Prijedor realizuje u saradnji sa Gradskom upravom i Udruženjem Program Prijedor iz italijanskog grada Trenta.

Pobjednički mural “Nebo je granica” oslikan je na fasadi zgrade Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor.Autor murala, akademski grafičar Dragan Inđić iz Prijedora, rekao je da se prijavljivao na sve dosadašnje konkurse u ovom projektu.

“Ja kao bivši učenik ekonomske škole htio sam da poručim da formalno orbazovanje ne mora biti kraj, da učenici uvijek mogu da se usavršavaju i usmjeravaju u drugim smjerovima”, rekao je Inđić novinarima u Prijedoru.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da je Gradska uprava finansijski podržala ovaj projekat.
“Posebno mi je drago što se mural nalazi na zgradi javne školske ustanove i što je čovjek iz Prijedora oslikao taj mural. Podržavaćemo i ubuduće projekte koji doprinose estetici grada”, dodao je Kovačević.
Predsjednik ULUP-a Boris Eremić rekao je da Prijedor ima veliku tradiciju grada slikara, a da su murali brendiranje te priče.
“Osmi mural je dokaz da trajemo i idemo dalje. Ove godine bilo je 18 validnih prijedloga iz šest zemalja: Portugal, NJemačka, Španija, Italija, Srbija i BiH”, dodao je Eremić.
Svečanosti otvaranja murala prisustvovala je delegacija iz Italije. Autoru je uručena međunarodna nagrada “Paola de Maninkor” koja se sastoji od plakete i novčanog dijela od 3.000 KM koji obezbjeđuje opština Lavis, rodno mjesto italijanske slikarke koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke škole.

Izvor: prijedorgrad