Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac ocijenio je skandaloznom odluku Apelacionog vijeća Suda BiH da bude poništena presuda nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu kojom je osuđen na deset godina zatvora, jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El mudžahid” na području Vozuće i Zavidovića.

Banjac je izjavio Srni da je ovo još jedan dokaz u kakvog su pravosudnog monstruma izrasli Sud i Tužilaštvo BiH, dvije institucije osnovane nametnutim odlukama OHR-a.

“Da li je moguće da za najstrašnije zločine nad Srbima Vozuće i Zavidovića koje su počinili pripadnici zloglasnog odreda ‘El mudžahedin’ niko nije odgovoran, pa ni onaj ko je komandovao korpusom u čijem je sastavu taj odred djelovao”, rekao je Banjac.

On je naglasio da je skandalozno da pred domaćim pravosuđem do sada nije procesuiran nijedan mudžahedin za te zločine, naprotiv, njima je omogućeno da ostanu u ovoj zemlji i postanu njeni “obični” građani.

“Kada je napokon djelovalo da će ruka pravde dostići bar nekog od onih koji nisu spriječili odsjecanje glava i ritualna ubistva, Sud BiH priredio nam je novi skandal”, ukazao je Banjac.

Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu poništena je prvostepena presuda i postupak se sad upućuje drugostepenom vijeću na dalje odlučivanje.

Ranijom prvostepenom odlukom Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El mudžahid” na području Vozuće i Zavidovića

Autor: SRNA/ATV