Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijel Eskobar, na kraju posjete BiH uputio je poruku građanima.

U video poruci, koju je na Tviteru objavila Ambasada SAD u BiH, Eskobar se zahvaljuje za „toplu dobrodošlicu“.

– Želim reći da poslije dvadeset godina uočavam da je u zemlji postignut izuzetan napredak, te da je Dejtonski mirovni sporazum još uvijek veoma važan dio naše spoljne politike. Nudimo naša partnerstvo, naše garancije bezbjednosti, pomoć za razvoj i naše obećanje da pomognemo da ova zemlja bude ekonomski održiva – kaže Eskobar.

Dodaje da su SAD spremne da rade kroz dijalog, ali ako bude nophodno, spremne su „učiniti sve što je potrebno da osiguramo uspjeh ove zemlje“.

– Zato se nadam da ću tokom sljedećeg dijela moje posjete u ovu regiju donijeti više napretka. Nadam se da ću građane ove zemlje ponovo uskoro posjetiti, te da ću to činiti veoma često – poručio je Eskobar, koji je izaslanik američkog predsjednika za zapadni Balkan.

Na Eskobarovu poruku uslijedili su mnogi komentari na Tviteru, a uglavnom se svode na razočaranje u smislu rezultata posjete američkog diplomate.

“Napuštate Bosnu bez sankcija za srpske separatiste? U redu, doviđenja, vidimo se uskoro. Sljedeći put kada se vratite velike su šanse da dođete u Republiku Bosnu i Hercegovinu, nezavisnu državu bez entiteta”, glasi jedan od komentara.

U drugom se kaže: „Zbog takvih, Dodik radi to što radi. Ne znaš ti šta prizivaš sa tim stavom“.

„Ne svirajte nam više te glupe pjesme. Ili radite nešto, ili će situacija da eskalira. Kao da s povezom na očima dolazite. Halo ba, čovjek otvoreno jedan narod naziva Muslimanima, krši zakone, mamjerno nas j… u mozak, a vi: Situacija je pod kontrolom! Wtf“, piše u sljedećem komentaru na obraćanje Eskobara.

Jedan od tviteraša Eskobaru preporučuje da „otpusti više od 70 odsto političara“.

– Novi ljudi – nova stvarnost! Entitetsko glasanje mora biti ukinuto. To je srž PROBLEMA! Svi bi radije ratovali nego i dalje živjeli u nemilosti političara i agonije koju oni stvaraju!Ne podcjenjujte Bosnu“! – piše u ovom komentaru.

Izvor: Srpskainfo