Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da epidemija virusa korona uzima danak kod nevakcinisanih osoba i u Republici Srpskoj, te pozvao građane da iskoriste mogućnost da se vakcinišu trećom dozom.

Šeranić je istakao značaj vakcinacije buster dozom, jer slijedi period najintenzivnijeg prenosa akutnih respiratornih infekcija.

On je pojasnio da građani koji su za prvu i drugu dozu primili vakcinu Sputnjik, treću dozu mogu da prime i nakon što istekne pet mjeseci od primljene druge doze.

– Za buster dozu se koristi prva doza ove vakcine, a s obzirom na to da imamo zadovoljavajuće količine na stanju – rekao je Šeranić.

Šeranić je naglasio da je u Republici Srpskoj, ali i u regionu, sve više zaraženih lica, ali i sve više mlađih osoba sa teškom kliničkom slikom, te napomenuo da je jedini adekvatan način zaštite vakcinacija.

Dodao je da je ovo “epidemija nevakcinisanih”, što govori podatak da je u bolnicama manji procenat lica koja su vakcinisana, pogotovo sa težom kliničkom slikom.

– A oni, i ako se nađu tamo, vrlo brzo se oporavljaju – rekao je Šeranić.

On je naveo da je veliki broj mlađih nevakcinisanih osoba na intenzivnoj njezi.

Autor: RTRS