Po naredbi republičkog javnog tužilaštva u Banjaluci je uhapšen advokat Stojan Vukajlović.

Srpskainfo saznaje da je Vukajlovićevo hapšenje povezano sa predmetom sudije Nebojše Pejovića.

– Akcijom rukovodi Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva – dodao je izvor Srpskainfo iz MUP Srpske.

Vukajlović je obavljao poslove savjetnika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja.

Navodi kako su u toku pretresi objekata osumnjičenog na više lokacija u Banjaluci.

Tužilaštvo Republike Srpske je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci zbog krivičnih djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem. Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina – četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

S namjerom da ponuđaču, advokatu Vukajloviću pribavi imovinsku korist, spriječio je ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

Utvrdio je da samo ponuđač advokat Stojan Vukajlović ispunjava uslova za učešće na nadmetanju. Nakon što je prihvatio ponuđeni ukupni iznos, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku – zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti – navodi se u optužnici.

Optužnica sudiju tereti i da je od oštećenog S. H. zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio novčani iznos od 1.000 eura, kako bi koristeći svoj utjecaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Izvor: Srpskainfo