Gradska izborna komisija Prijedor dodijelila je biračka mjesta u biračkim odborima političkim subjektima koji će učestvovati na vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora,  a  na osnovu žrijeba koji je izvršila Centralna izborna komisija BiH.

Predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor Željko Škondrić je rekao da su postupak i procedura za prijevremene izbore u gradu na Sani isti kao i za sve redovne izbore, ali da su rokovi  mnogo kraći.

Podsjetio je da je CIK juče izvršio žrijeb, odnosno redoslijed 14 političkih subjekata čije je učešće na predstojećim izborima ovjereno.

– Mi smo danas na osnovu utvrđenog tog žrijeba i utvrđenih biračkih mjesta izvršili dodjelu u biračke odbore političkim subjektima. Pozvali smo sve političke subjekte, jedan dio se odazvao, drugi nije, međutim svi će dobiti elektronskim putem dokumentaciju koja je neophodna da nam za sedam dana dostave svoje prijedloge za popunu biračkih mjesta. Da napomenem da će se i ovaj put, u gradu Prijedoru glasati  na 130 redovnih biračkih mjesta, tri mobilna tima, jedan kovid tim i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima – rekao je Škondrić.

Podsjetio je da bi tokom ovog mjeseca trebalo da budu usklađeni podaci o broju birača u Prijedoru.

– Po našoj evidenciji kako mi vršimo presjek,  ima oko 82.000, ali Centralna izborna komisija je izašla sa podatkom oko 85.000, nešto nam tu nije jasno, ali 21. ili drugog datuma u novembra, zaključiće se birački spiskovi pa će se znati koliko će glasača imati pravo glasa za ove izbore – pojasnio je Škondrić.

On je dodao da će CIK nadzirati izbore u Prijedoru i da je taj nadzor dobro došao.

– Zbog toga sam i tražio od političkih subjekata da malo uozbilje svoje članstvo i predložene članove za biračke odbore – poručio je Škondrić.

On je naveo da će početkom decembra u Pozorištu Prijedor biti organizovana obuka između 1.260 i 1.300 članova biračkih odbora  od čega će ih najmanje 100 biti u rezervi za eventualnu popunu biračkih  odbora.

Izvor: Srpskainfo