Stojan Vukajlović, banjalučki advokat i bivši odbornik, uhapšen je danas u sklopu istrage o kupovini stanova koji su ranije oduzeti od samozvanog “neodoljivog ljubavnika” Miloša Šmitrana, nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu banjalučke Gradske uprave.

Pune ruke posla danas su imali pripadnici Uprave kriminalističke policije u gradu na Vrbasu, koji su češljali tri lokacije, uključujući Vukajlovićevu kancelariji u Srpskoj ulici u Boriku, te velelepni stambeno-poslovni objekat u Ulici Pave Radana u Novoj varoši, za čiju je izgradnju investitor bio upravo Vukajlović, pišu Nezavisne.

“Pretres ovdje traje satima. Ne znam da li su inspektori nešto pronašli, ali tu je policijski auto od jutra. Gore, u zgradi, istražioci vjerovatno traže dokaze”, rekli su za “Nezavisne novine” u jednoj od radnji u Ulici Pave Radana.

Policijska patrola je satima čekala u ovoj ulici, a jedno policijsko vozilo smo primijetili i u Srpskoj ulici, nedaleko od Vukajlovićeve kancelarije.

“Vukajlović je bio na sva tri pretresa, a posljednja je pretresena njegova kancelarija u Srpskoj ulici. Nakon toga, on je uhapšen”, otkriva izvor “Nezavisnih novina”.

Kancelarija i ostale nekretnine su, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”, pretresene u sklopu već poznatog predmeta, u okviru kojeg je potvrđena optužnica protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci.

Optužnica Pejovića tereti da je u ovom sudu, na ročištu tokom kojeg su prodavane nekretnine koje su bile predmet izvršenja, a u namjeri da pogoduje Vukajloviću, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u nadmetanju.

Sudija je tada, kako je optužen, dao obrazloženje da ostali ponuđači nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u nadmetanju.

U pitanju su, inače, četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikendica s dvorištem u mjestu Ivanjska, a koji su oduzeti od Šmitrana.

“Nakon otvaranja nadmetanja Pejović je ponudio na prodaju zajedno sve nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku”, ističe se u optužnici.

Sudija, dodaje se, pritom nije dozvolio pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

“Utvrdio je da samo ponuđač Vukajlović ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je taj advokat prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve nepokretnosti, sudija je donio nezakonitu odluku kojom se nekretnine prodaju Vukajloviću za 283.400 KM odnosno za polovinu procijenjene vrijednosti “, navodi se u optužnici.

Prema već poznatim saznanjima, u žalbi koju je ranije podnijela banjalučka Gradska uprava, a koja treba da dobije novac od prodaje nekretnina, izražena je otvorena sumnja da se zapravo radi o namještenoj licitaciji.

Naime, na zahtjev Gradske uprave, Pravobranilaštvo Srpske podnijelo je prošle godine žalbu Okružnom sudu u Banjaluci.

“Način prodaje kojim su sve nepokretnosti prodate isključenjem drugih kupaca iz nadmetanja, pored toga što čini protivzakonito postupanje suda, dovodi i do sumnje da se svjesno pogodovalo jednom od kupaca kako bi bila postignuta najpovoljnija cijena za njega”, navodi se u žalbi.

U žalbi se, takođe, ističe da je Sud isključio iz nadmetanja ostale ponuđače, koje su željeli da nepokretnosti kupe odvojeno, a čime bi bila postignuta znatno viša cijena u odnosu na onu koja je ostvarena prodajom Vukajloviću.

Dakle, nekretnine koje je Vukajlović kupio oduzete su od Šmitrana, nakon što mu je presuđeno za zloupotrebu službenog položaja. Kako bi se Banjaluci namirila šteta od oko 500.000 KM, od Šmitrana su oduzeta četiri stana, jedan poslovni prostor i vikendica s bazenom. Šmitran je 2016. osuđen na šest mjeseci zatvora.

Izvor: nezavisne