Сарајево - Сташа Кошарац

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac najoštrije je osudio “govor mržnje i ratnohuškačke poruke koje je u intervjuu za Tursku radio televiziju (TRT) koristio jedan od dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović”.

“Džaferovićev govor mržnje, uvrede koje upućuje srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i nove prijetnje ratom svjedoče o tome da Džaferović nikad nije izašao iz svoje više nego sporne ratne uloge vodećeg policijskog pendreka srednje Bosne. Da u ovoj zemlji postoji pravda i normalno pravosuđe, DŽaferović bi završio u zatvoru, a ne bi godinama obavljao najodgovornije političke funkcije”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu komentarišući Džaferovićev intervju za TRT.

Prema riječima Košarca, Džaferovićeva osionost, politički bezobrazluk i rječnik koji koristi posljedica su ogromne nervoze zbog činjenice da međunarodne diplomate u posljednje vrijeme ne ispunjavaju baš sve želje sarajevske političke čaršije.

“Nema sankcija, nema novih nametnutih odluka, nema bonskih ovlaštenja, a nema ni legalno imenovanog visokog predstavnika. Nema ničega od onog što mjesecima prizivaju DŽaferović i njemu slični političari. Umjesto toga, na mnogo važnih međunarodnih adresa, uključujući i zvaničnu Ankaru i turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdoana, sa poštovanjem i velikim zanimanjem se slušaju stavovi predsjednika Dodika i to je ono što proizvodi dodatnu nervozu u političkom Sarajevu”, naglasio je Košarac.

On je upozorio i na činjenicu da je Džaferović sasvim sigurno ohrabren sramnom odlukom Suda BiH da poništi prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH generalu Sakibu Mahmuljinu, koji je ranije osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima koje su pod komandom Mahmuljina počinili mudžahedini u Vozući.

“Nakon ovakve sramne odluke Suda BiH, koja dokazuje da su nametnute pravosudne institucije ponovo stavljene pod potpunu kontrolu SDA, Džaferović misli da može da priča šta hoće. Mi u Republici Srpskoj smatramo da ovakve odluke Suda BiH dokazuju da nametnute i neustavne pravosudne institucije na nivou BiH treba ukinuti i na taj način stvoriti mogućnost za što hitnije procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih u proteklom ratu”, rekao je Košarac.

Džaferović je u intervjuu za TRT optužio Dodika da slijedi politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te uvredljivo poručio da će Dodik “završiti na smetljištu istorije”.

Autor: SRNA/ATV