Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i italijanski investitor Đuzepe Franki potpisali su danas u Prijedoru ugovor o kupoprodaji zemljišta radi investicije koja će biti realizovana u novoj industrijskoj zoni, Aerodrom 4.

Kovačević je izjavio da je grad preuzeo obavezu da u narednih šest mjeseci investira u infrastrukturu, da je ovo prva investicija “Bosankara” i da se nada da će ih uskoro biti još.
“Ovo je možda istorijski dan. Ovaj ugovor će možda promijeniti poslovnu sliku Prijedora. Posebno se zahvaljujem gostima iz Italije što imaju poslovnu politiku koja je naklonjena BiH i Republici Srpskoj. Nadamo se da će i ostali strani investitori razmišljati tako, doći kod nas, a ne naše radnike voditi u druge zemlje”, reako je Kovačević na pres konferenciji nakon potpisivanja ugovora.

Vlasnik firme “Bosankar” Đuzepe Franki rekao je da je prvu investiciju u BiH napravio 2004. godine u Bosanskoj Krupi gdje ima pogon površine 17.000 metara kvadratnih i gdje je uložio više od 24 miliona maraka.
Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” Aleksandar Drljača izjavio da se zajedničkim snagama može razviti biznis ovog investitora do neslućenih granica.
“NJemu je plan da zaposli 300 radnika u narednih četiri-pet godina, a prosjek plata njegovim radnicima u Bosanskoj Krupi je između 1.500 i 2.000 KM. Zaista ne sumnjam da će pred njegovim vratima biti sutra veliki broj radnika koji žele da obezbijede sebi egzistenciju u gradu Prijedoru”, naveo je Drljača.
Firma “Bosankar” bavi se proizvodnjom kabina za poljoprivredne mašine, kamione, industrijska vozila, a u Prijedoru namjerava proizvoditi vagone za vozove.

Izvor: prijedorgrad