U Beogradu se održava tribina “Srbija i Srpska u promijenjenim okolnostima”. Tribinu je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Beograd, uz podršku Predstavništva Srpske u Srbiji.

Učesnici tribine naglasili su da se situacija na globalnoj geopolitičkoj sceni mijenja, ništa nije isto kao ’90-tih godina, nema više jednopolarnog svijeta, a jačanje odnosa Srbije i Srpske sa Rusijom i Kinom, pokazuje da Srbi više nisu bez podrške u svijetu.

– Trenutna situacija u BiH posljedica je krize koju je izazvala međunarodna zajednica posredstvom visokih predstavnika i bošnjačko preuzimanje pravnih institucija, a sve što radi vlast u Republici Srpskoj, u stvari je reakcija i odgovor na ono što se nameće – ocijenio je predsjednik Prosvjete Milimir Mučibabić.

Učesnici ne očekuju da će dvostruki standardi zapadne politike i pokušaji pravnog nasilja nad BiH i Srpskom prestati, ali kažu da se to više neće moći upakovati u priče o tobožnjim reformama i demokratizaciji društva.

– U nastojanju da Srpska vrati svoja dejtonska prava i nadležnosti, ostaje izuzetno važno sačuvati dostignuti nivo svesrpskog jedinstva, posebno Srpske i Srbije, kao i jedinstvo političkih partija u Srpskoj – poručio je direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Autor: RTRS