Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u vezi sa narednim budžetom planirano rasterećenje privrede na način da se oslobodi novac za povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Višković je rekao da je plan smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto.

– Takođe, preći ćemo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto. Ostaće neoporezivi dio u tom smislu od 700 KM i sada pravimo analize. Kako god, uvijek ćemo donositi mjere koje su provodive – rekao je Višković za ATV.

On je naveo da je sada pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto, dok je bila nešto više od 30 odsto u vrijeme dok su na vlasti bile stranke koje su sada u opoziciji u Srpskoj.

– S druge strane, prosječna plata je sada prešla 1.000 KM, a da nije bilo pandemije virusa korona, mi bismo to ostvarili još lani – rekao je Višković.

On kaže da je došlo do određenih poskupljenja i da je u septembru zavladala inflacija od 2,6 odsto, ali da Vlada Srpske mjerama, poput ograničenja marži, utiče da inflacija ne bude veća.

– Uticali smo i time što smo u dogovoru sa ruskim partnerima održali stare cijene energenata, poput gasa, koje inače divljaju na svjetskim berzama. Uticali smo i kontrolom cijena električne energije koja je manja i za fizička lica i za privrednike u odnosu na Federaciju BiH – rekao je Višković.

On je naveo da će biti upućena pomoć za sanaciju štete koju su pričinile poplavame u Sarajevsko-romanijskoj regiji, ističući da građani uvijek mogu da računaju na institucije kada je riječ o elementarnim nepogodama.

Podsjetivši da su najveću štetu pretrpjeli Trnovo, Istočna Ilidža i Pale, Višković je ponovio da će, između ostalog, biti obezbijeđeno oko milion KM za interventno uređenje i saniranje korita rijeke Željeznice.

On je rekao da su u lokalnim zajednicama osnovane komisije koje će posjetiti svako domaćinstvo i popisati štetu da bi se pružila pomoć.

Višković je dodao da šteta, nažalost, ne može biti nadoknađena u stoodstotnom obliku, ali je obećao da će svima biti pružena pomoć da prebrode tešku situaciju.

Autor: SRNA/RTRS