Komunikologinja Belma Buljubašić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu izjavila je kako su Željka Komšića izabrali uglavnom Bošnjaci, da su probosanske stranke zapravo bošnjačke, te da u BiH ne postojin istinski lijevo orjentisana stranka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Tzv. probosanskohercegovačke snage djeluju isključivo u Federaciji BiH i to u onom dijelu gdje su Bošnjaci većina. Nema ih skoro nikako u dijelu FBiH u kojoj većinu čini hrvatski narod, kao što ih nema ni u Republici Srpskoj. Srbi i Hrvati tu tzv. probosansku politiku vide isključivo kao bošnjačku, što ona u biti i jeste, jer se sa i SDA naziva strankom koja je ‘probosanska’, a što druga dva naroda vide kao bošnjački unitarizam pri čemu bi bili preglasani u svakom pitanju oko kojeg se ne slažu”, rekla je za N1 Belma Buljubašić koja kao jedan primjer neslaganja u BiH navodi da tzv. “probosanskohercegovačke” stranke kao ključni datum uzimaju 1. marta, odnosno Dan nezavisnosti koji se slavi samo u Federaciji, dok je jasno da srpska strana nikada neće priznati taj datum.

“Kao što možete primijetiti, oni ga smatraju jednim od ključnih razloga zbog kojih je počeo rat, jer su kao narod peglasani. Također, i Hrvati su indiferentni po pitanju ovog datuma, euforija i slavlje je prisutno samo među Bošnjacima. Mene tu iskreno zanima, kako oni misle uvjeriti srpski i hrvatski narod u svoje dobre namjere i kako vide BiH kao cjelovitu, ako nekome nameću nešto što je jasno da neće prihvatiti. S druge strane, Hrvati imaju ozbiljan problem s izborom Željka Komšića kojeg su izabrali uglavnom Bošnjaci, što je potpuno opravdan bijes. I to znaju i oni koji slave izbore Komšića, jer bi identično bilo i da njima drugi narod bira predstavnika”, rekla je komunikologinja sa Univerziteta u Sarajevu naglasivši da ne treba, u cijeloj krizi, izostaviti i to da se javnost u Republici Srpskoj zadnjih desetak godina dodatno distancirala od bilo kakve ideje BiH kao zajedničke države.

“Interesuje ih isključivo Republika Srpska, za sve probleme optužuju ‘političko Sarajevo’, prijeti se odcjepljenjem, a ono što je primjetno jeste i da vlast i opozicija u entitetu Republici Srpskoj imaju identičnu retoriku”, te dodaje da je baš to ono što građani u enitetu FBiH često naglašavaju, a pritom ne vide da se i u ovom dijelu zemlje slično događa: da se i vlast i opozicija slažu oko ključnih stvari koje ne odgovaraju svim narodima.

“Želim reći da se ovdje svi čvrsto drže svojih pozicija i stavova. Ne vidim da postoji želja za bilo kakvim dogovorom. Problem vidim i u tome što, realno, mi nikada nismo imali lijevu partiju, koja je istinski lijevo orijentirana i koja bi prevazišla sva ratna zbivanja i djelovala na razini cijele BiH. Te tzv. lijeve partije djeluju samo entitetski i potpuno usvajaju dominantni nacionalistički narativ sredine, što pokazuje svu njihovu jalovost i oportunizam jer se bore za glasače. Istinska lijeva partija sigurno ne bi dobila veliki broj glasova, ali bi pokazala da ipak postoji određeni postotak ljudi koji je za neke drugačije ideje i kojima je stalo do budućnosti ove zemlje i rješenja koje bi odgovaralo svima, a ne bi nikoga oštetilo, i koje bi ulilo makar tračak nade, jer ovo što mi živimo 26 godina je sukob, samo bez oružanih borbi”, pojasnila je Buljubašić.

Izvor: Agencije/ATV