Cijeli svijet priča o dva nova leka protiv korona virusa, a sve o tome je objasnio farmakolog Radan Stojanović.

Protiv pandemije korona virusa borimo se skoro dvije godine, a pored vakcina koje štite od zaraze, naučnici rade na pravljenju lekova koji bi mogli da smanje smrtnost i hospitalizaciju.

U posljednje vrijeme cijeli svijet priča o dva nova lijeka – molnupiraviru koji pravi kompanija “Mersk” i pakslovidu koji proizvodi “Fajzer”, a detalje o tim lijekovima je u Jutarnjem programu TV Prva iznio farmakolog Radan Stojanović.

– Molnupiravir je praktično prvi odobreni antivirusni lek koji se daje oralno, a Fajzerov lek, određeni preliminarni rezultati su saopšteni i ja očekujem da će on vrlo brzo dobiti dozvolu za primjenu – naveo je Stojanović.

Na tvrdnje da “Merskov” lijek smanjuje smrtnost i procenat hospitalizovanih za 50 odsto, a “Fajzerov” za čak 90 odsto, farmakolog objašnjava da sve zavisi od toga kako je rađeno ispitivanje.

– Da, to ovako zvuči impresivno kada se saopšti na prvu loptu, ali malo kad zagrebemo da vidimo o čemu se tu zaista radi… Ovi lijekovi, kada je u pitanju molnupiravir, pokazano je da za 50 odsto smanjuje hospitalizaciju kod ljudi koji su koristili njega, u odnosu na ljude koji su dobijali placebo. ‘Fajzerov’ lijek je, s druge strane, ako se primijeni vrlo rano, u prva tri dana, efikasnost je bila 89 odsto, ako se primijeni u prvih pet dana 84 odsto. Pacijenti koji su bili na placebu u ispitivanju gde je korišćen molnupiravir su otprilike 14 odsto njih je bilo hospitalizovano, za razliku od ovog drugog ispitivanja gdje je samo sedam odsto bilo hospitalizovano, tako da pacijenti nisu bili isti, bili su različiti, pa otuda može da se izvede pogrešan zaključak o efikasnosti – rekao je Stojanović.

Osim toga, farmakolog ističe da se pakslovid daje u kombinaciji sa drugim lijekom.

– Kod “Fajzerovog” lijeka, on se daje sa ritonavirom, to je drugi antivirusni lijek, taj ritonavir se tu daje da bi u kombinaciji sa njim osiguralo njegovo duže dejstvo u organizmu, odnosno sprečio njegovu razgradnju u jetri. Međutim, taj lijek može spriječiti i razgradnju drugih lekova u jetri, pa dovesti do potenciranja nekih drugih lijekova koje pacijent pije. Automatski, znajući kompanija za to, ona te pacijente nije uključila u istraživanje, za razliku od molnupiravira koji su bili uključeni. Dakle, ima tu dosta metodoloških razlika – kaže Stojanović.

Stojanović kaže da ovi lijekovi obećavaju, ali da ne treba izvoditi nikakve zaključke dok se ne završe ispitivanja. Ukoliko se ispostavi da zaista djeluju, smatra da će korist biti dvostruka – prije svega za pacijente, a zatim i za zdravstveni sistem koji neće biti preopterećen.

Izvor: Srpskainfo