U Prijedoru je danas obilježen 14. novembar, Dan borbe protiv dijabetesa. Akcijom mjerenja šećera u krvi i dijeljenjam aparata za mjerenje, Udruženje dijabetičara željlelo je skrenuti pažnju na ovu bolest, od koje, nažalost, oboljeva sve više ljudi, naročito mlađih.

Udruženje okuplja preko 2.000 članova, sa tendencijom rasta.

“U posljednje vrijeme smo primjetili, posebno u vrijeme pandemije značajan broj novooboljelih od dijabetesa, naročito tipa 2. Nama se  u udruženje javljaju novootkriveni dijebetičari, i to je poražavajuća činjenica. I, što se djece tiče. Mi sad imamo sve više članova mlađe životne dobi, do sedam godina koji su na inzulinskim pumpama”,  kaže predsjednik Udruženja, Svjetlana Čeko.

Ono što je trend u svijetu je to da se dijabetes tipa dva javlja kod sve mlađe populacije, iako je to donedavno važilo za bolest odraslih.

“Zašto je to tako? I sami možete vidjeti kad izađete u grad da je sve više gojazne djece. Pod gojaznošću podrazumijevamo pretjeranu tjelesnu težinu, pogotovo u pojasnom dijelu, koja je jedan od preduslova razvoja inzulinske rezistencije, razvoja predijabetesa,  a kasnije dijabetesa. I mislim da će u narednom periodu to biti veliki problem”, napominje dr Vesna Jelača.

Dodaje da se stvari  mogu mijenjati samo zajedničkim radom pacijenata, njihovih porodica, ljekara,  i cjelokpunog društva.

Izvor: kozarski