Приједор - извиђачи

Izviđački odred “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora obilježio je Dan odreda dvodnevnim aktivnostima na uređenju zemljišta na lokaciji Kapela kod Brezičana, gdje niče novi izviđački kamp.

Starješina Odreda Ernes Badnjević izjavio je Srni da zbog epidemioloških mjera nije organizovan tradicionalni izviđački višeboj koji okupi i više stotina učesnika i da je odlučeno da Dan odreda, 14. novembar, bude obilježen radnom akcijom.

– Riječ je o uređenju lokacije gdje će biti izviđački kamp, a u akciji uređenja učestovovalo je 40 naših članova i 15 izviđača, članova Saveza izviđača grada Zenica, sa kojima naš odred godinama sarađuje – rekao je Badnjević.

On je dodao da kamp na zemljištu koje su sami kupili sređuju već neko vrijeme i da su vidljivi elementi koji će činiti budući kamp gdje će se u budućnosti odvijati aktivnosti ovog izviđačkog odreda koji danas obilježava 68. godišnjicu od osnivanja.

– Uz pomoć prijatelja i donatora uspjeli smo pripremiti oko 10 dunuma zemlje, obavili smo dobar dio zemljanih radova, izgradili smo etaže za šatore i postavili neku bazu za dalji rad, a završetak svih aktivnosti planiramo u narednih pet godina – rekao je Badnjević.

Okupljeni prijedorski izviđači su danas, po tradiciji povodom obilježavanja godišnjice Odreda, položili vijenac na spomenik doktoru Mladenu Stojanoviću, narodnom heroju po kojem je odred i dobio ime.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973. godine, obnovljen je 2002. godine, a od 2013. godine održava se u novembru u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine, kada je Odred osnovan.

Zbog epidemije virusa korona prošle godine izviđački višeboj nije održan, a ove godine je ta godišnjica obilježena višestruko korisnom radnom akcijom.

Autor: SRNA/Srpskainfo