Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu doputovao je u trodnevnu posjetu Prijedoru radi upoznavanja sa rukovodstvom grada Prijedora, ali i druženja sa djecom koja su nakon prošlog rata boravila u Grčkoj ili su imala pomoć ove zemlje.

Radni dio posjete Prijedoru ambasador Papandreu započeo je u pratnji delegacije domaćina na čijem čelu je bio zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević obilaskom manastira Miloševac, Spomen kompleksa na Kozari , crkve Svete Trojice u Prijedoru i radovima na izgradnju parohijskog doma te druženju sa članicama Kola srpskih sestara.

U Pozorištu Prijedor večeras od 19 časova, biće organizovano “Grčko veče” na koje su pozvana i sva djeca koja su u poratnim godinama , od 1995. do 1997. godine, bila u Grčkoj, provela tamo po jednu školsku godinu i ostala u dobrim odnosima sa tom zemljom i sa porodicama koje su ih primile, kao i djeca koja su godinama nakon rata primala pomoć iz Grčke zahvaljujući humanitarnom radu arhimandrita Parteniosa.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora ŽarkoKovačević sutra u Gradskoj upravi organizuje prijem za ambasadora Papandreua gdje će se razgovarati o mogućnostima saradnje sa grčkim lokalnim zajednicama, a između ostalog i o mogućnosti formiranja udruženja grčko-srpskog prijateljstva i organizovanje škole grčkog jezika.

Izvor: prijedorgrad