Član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić smatra da postoje nacionalna pitanja koja ne mogu biti sporna ni za vlast, niti za opoziciju, te da je u Srpskoj sve vidljivije da se po svaku cijenu srpski korpus pokušava podijeliti na one koji su za, uslovno rečeno, demokratska i civilizacijska načela i one koji to navodno nisu.

– Vlast u Srpskoj ne radi ništa drugo nego se brani od raznih međunarodnih predstavnika i prorektora i njihove samovolje – rekao je Mučibabić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, tu je i jedna agresivna bošnjačka filozofija koja po svaku cijenu želi da i ovaj trenutak, valjda misleći da je posljednji, obezbijedi za nametanje svoje hegemonije.

Mučibabić smatra da bi bilo prirodno očekivati da oni koji su bili kreatori Dejtona založe svoj autoritet da se ovaj sporazum poštuje, ali da se to nije desilo.

– Nije, jer su misliti da taj mali entitet bude samo desetak godina, a da ga onda uguraju u unitarnu BiH. Međutim, čedo koje je rođeno u Dejtonu odraslo je i teško ga je sada uništiti. Izbrisati gumicom – naveo je Mučibabić.

On je istakao da se to pokušava uraditi da bi se sa ovih prostora uklonio ruski uticaj, te da je u to ime mnogo toga dozvoljeno.

Autor: SRNA/ATV