Ruda iz Ljubije jedina je šansa da se produži rudarenje na području Prijedora, jer se umanjuju njene zalihe u Omarskoj. Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić izjavio je da Vlada Republike Srpske preduzima aktivnosti koje su potrebne za pokretanje proizvodnje rude u Ljubiji.

Đokić očekuje da će ovu šansu prepoznati i lokalne rudarske kompanije  i okupiti se oko zajedničkog interesa da se proizvodnja nastavi.

Mještani očekuju da će pokretanje proizvodnje na kopovima u Ljubiji oživjeti ovu varošicu. Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gornja Ljubija, Goran Praštalo kaže da 2.000 mještana skromno živi i da je određeni broj Ljubijanaca otišao u inostranstvo u potragu za boljim životom.

-Ljudi koji su ostali ovdje imaju nadu, jer dosta je mladih bračnih parova koji su sada kupili stanove i kuće i imamo nade da bi to uz naše povratnike, da tako kažem, zaživilo ponovo – priča on.

Stručnjaci sa Rudarskog fakulteta u Prijedoru podsjećaju da je eksploatacija rude u Ljubiji prekinuta 1992. godine, ali jasno je da je i nakon 30 godina ruda ostala u tadašnjim kopovima. Dekan Rudarskog fakulteta, Vladimir Malbašić navodi da bi sa novim ležištima u Ljubiji moglo biti do 45 miliona tona rude, što je dovoljno za 30 godina.

– U ovom trenutku možemo računati na oko 30 miliona tona rude. Potencijali koji bi morali još detaljnije biti istraženi to je ležište Vidrenjak – rekao je Malbašić.

Izvor: kozarski