Mnogi mediji koji bi trebalo da imaju rejting u javnosti, pod pritiskom bošnjačkih lobista o situaciji u BiH izvještavaju nekokrektno, lažno i netačno sa namjerom da satanizuju Srbe, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Vidimo histeriju koja je prisutna u mnogim medijima. Ako pročitate te tekstove shvatićete da su u pitanju plaćenici muslimanskih interesa, bošnjačkih lobista u svijetu koji i dalje održavaju tu strukturu i uspijevaju da “upale” sve medije i satanizuju Srbe, kako su to činili i ranijih godina – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da se to radi na nekorektan, netačan, lažan način i da je impozantno koliko je laži izneseno od važnih medija koji bi trebalo da imaju rejting.

Istakao je da “njihove namjere, međutim, nisu iskrene, ne samo prema Srbima, nego i ostalim narodima” i poručio da smatra da je pogrešno tretirati BiH kao zemlju krize samo zbog posljednjih događaja.

– Ali, u BiH od avgusta ne funkcionišu zajedničke institucije, a život se odvija nesmetano, kao i u Republici Srpskoj koja je posvećena ekonomskim pitanjima – izjavio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da se pojedini evroparlamentarci i druge strane diplomate žele nametnuti kao ljudi koji žele dobro BiH, preporučujući sankcije i istovremeno pozivajući na poštovanje Ustava.

Dodik ih pita – šta rade u svojim zemljama?

– Pozivaju li se na Ustav ili neke druge dokumente kada djeluju i rade? Naše zalaganje za Dejtonski sporazum i za Ustav BiH svakako je nešto što bi trebalo svaki parlamentarac u svijetu da pozdravi – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg govori o tome kako treba spriječiti uticaj Srbije i Rusije u BiH, ističući da “tog uticaja, u smislu kako ovdje utiče Velika Britanija, pa i u vrijeme kada je on bio na nekim funkcijama – nema”.

Dodik je odbacio i tvrdnje da “zli Rusi donose probleme građanima BiH” što, istakao je, apsolutno ne stoji.

Dodik je istakao da se njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas bavi pitanjima sankcija i zabranjivanja, a nije se uputio u Aneks četiri Dejtonskog sporazuma da bi mogao nešto komentarisati.

Autor: RTRS