Kapacitet industrijske zone Celpak više nije dovoljan za veće investitore, zbog čega Gradska uprava u Prijedoru kreće u projekat izgradnje infrastrukture u novoj industrijskoj zoni koja će biti pored Aerodroma. Upravo u ovoj zoni će narednih mjeseci sa 1,4 milion maraka lokalna uprava izgraditi  infrastrukture za prvog investitora iz Italije.

U industrijskoj zoni Celpak, koju Prijedor trenutno jedino i ima, proizvodne pogone ima šest investitora koji zapošljavaju oko 300 radnika.

 

U Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora, „PREDA-PD“  navode da su kroz svoj Info centar za investitore na usluzi svima koji su zainteresovani za industrisjke zone. Koordinator ovog Info centar Bojan Jojić kaže da pomažu investitorima od same ideje do raelizacije projekta.

-Ovaj lokalitet Celpak je unazad četiri pet godina bio potpuno neuređen, devastiran, nije imao nikakvu funkciju, a sada imamo šest firmi koje ovdje rade i imamo još tri firme koje su u procesu potpisivanja ugovora za kupovinu zemljišta na ovom lokalitetu.  Sve tri su lokalne i još imamo dvije firme koje su u fazi pregovora-kaže Jojić.

Vršilac dužnosti načelnika  Odjeljenja za privredu i preduzetništvo, Rade Rosić, ističe da su u Gradskoj upravi prepoznali značaj industrijskih zona i da ih planiraju još.

-S obzirom da je počela izgradnja novog auto-puta Prijedor-Banjaluka, planiramo na zemljištu koje treba da bude u vlasništvu RS, na samom početku ili na kraju kod petlje autoputa, da izgradimo jednu veću industrijsku zonu i razmatramo mogućnost, evo studija opravdanosti će pokazati da tu možda treba da pokrenemo slobodnu zonu koja ima set svojih olakšica-rekao je Rosić.

Izvor: kozarski