Pogrešno je tretirati BiH kao zemlju krize samo zbog posljednjih događaja jer je ona u krizi od samog formiranja, dok se život nesmetano odvija u Republici Srpskoj, koja je posvećena ekonomskim pitanjima, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da “treba primijetiti da od avgusta ne funkcionišu zajedničke institucije BiH, a da se nesmetano odvija život u Srpskoj koja je posvećena ekonomskim pitanjima”.

– Mi finalizujemo naše ekonomske politike za sljedeću godinu. U decembru ćemo imati usvojenu ekonomsku politiku za iduću godinu i biće usvojen naš budžet za 2022. godinu – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska ima stabilnu ekonomiju, da nema nijedan problem koji bi iz toga mogao da proizađe i da nije u ekonomskom kolapsu kako to govore neki, nego je stabilna i izvršava sve svoje obaveze.

– U ovom trenutku nema nijedne obaveze koje nije izvršio budžet Srpske, a to je prije svega plaćanje dospjelih stranih obaveza, ali i obaveza koje su predviđene zakonima da se regulišu – izjavio je Dodik.

Istakao je da je veoma ponosan na činjenicu da se već sada može planirati da dođe do povećanja plata i penzija u sljedećoj godini u Republici Srpskoj.

– To je već za mjesec i po dana i u tom pogledu ćemo sve resurse koji nam stoje na raspolaganju usmjeriti ka tome kako bismo obezbijedili da naši građani mogu da lakše iznesu ogromna poskupljenja koja se dešavaju zbog poremećaja u linijama snabdijevanja na globalnom tržištu – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ponosan na činjenicu da Srpska povećava obim pokrivenosti uvoza izvozom, poručivši da se time mjeri uspjeh svake ekonomije.

– U sljedećoj godini predviđamo sa 500 miliona podržati razne projekte u oblasti privrede, a oko 150 miliona ćemo uložiti u sanaciju magistralnih puteva u Srpskoj. Time ćemo okupiti značajan dio naše realne operative koja će raditi na modernizaciji tih puteva – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da su veoma posvećeni obavezama u pogledu utvrđivanja tih strateških dokumenta same Republike Srpske.

– Tu BiH niti pomaže, niti odmaže. Njeno nefunkcionisanje nije spriječilo funkcionisanje Srpske i mi ćemo nastaviti da se bavimo važnim pitanjima u Srpskoj, kao što su investicije i jačanje njene ekonomije – poručio je Dodik.

Autor: RTRS