Austrija je uvela rigorozne mjere, lokdaun za nevakcinisane, ali i strožije mjere na granici za ulazak i boravak, istakao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Otežan je ulaz i za građane Republike Srpske, vrijedi 2,5 G pravilo, gdje mogu ući oni koji su vakcinisani, oni koji su preležali koronu u posljednjih šest mjeseci, ili da imaju PCR test ne stariji od 72 sata – rekao je Filipović.

Međutim, sa ulaskom u Austriju, nije osigurano da tu boravite dugotrajno.

– U ugostiteljskim objektima i hotelima vrijedi 2G pravilo, odnosno prijaviti se mogu samo vakcinisani, ili oni koji su preležali koronu u posljednjih šest mjeseci. Dakle u hotel ne možete sa PCR testom. Savjetujemo sve naše građane da se dobro informišu i obrate Predstavništvu, i da provjere kako se ulazi i boravi u Austriji – istakao je Filipović.

On je istakao da u Austriji policija vrši rigorozne kontrole.

– Јavnost je podjeljena novim mjerama. Na neki način pokušava se podići stopa vakcinisani, koja je sada na 65 odsto od ukupnog stanovništva, i niska je u odnosu na ostatak Evropske unije. Policija je najavila rigorozne kazne i kontrole. Samo juče u Beču je kontrolisano 15.000 ljudi, i izrečeno 120 kazni. Dolazi zima, veliki broj je zaraženih na dnevnom nivou, pokušava se apelovati da se preostalo stanovništvo vakciniše, a njih je preostalo oko dva miliona – dodao je Filipović.

Autor: RTRS