Toksine unosimo u organizam na razne načine, a neki od njih su neizbježni.

Nesanica je jedna od glavnih posledica nakupljanja toksina u organizmu. Ako konstantno imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da provjerite zdravlje jetre, jer je nesanica često povezana sa problemima u radu tog organa.

Jetra inače neutrališe toksine, pa može pomoći da u ishranu ubacite namirnice bogate sumporom, prije svega bijeli luk.

Uporne i hronične glavobolje mogu da budu znak da u tijelu imate previše toksina. Štaviše, nataloženi otrovi u tijelu su jedan od najčešćih uzroka glavobolja, zato obratite pažnju, prenosi Blic.

Ukoliko se osjećate letargično, ne bi bilo loše da razmislite o detoksikaciji. Najbolje što možete da uradite je da unosite više voća i povrća, ali prije svega namirnice bogate vitaminom B, jer je on veoma važan za mentalne funkcije poput koncentracije i pamćenja.

Problematična koža, sklona pojavi bubuljica i osipa, zapravo može biti posledica nagomilanih toksina u tijelu. Koža je najbolji pokazatelj da nešto nije u redu sa organizmom, jer sve što ne valja izbacuje se na njenu površinu.

Hrana koja sadrži toksine može da poremeti sluz sistema za varenje, što uključuje i jezik. Ako je površina jezika postala bijele ili žute boje, gotovo je sigurno da se probavni trakt bori protiv toksina.

Toksini koje unosite kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišete pospešuju nakupljanje masnog tkiva na stomaku. To se događa zato što mnogi toksini koji se zadrže u telu dospeju u abdomen i ostanu tu, a mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Tijelo izbacuje toksine znojenjem, a kada ima mnogo nataloženih otrova, ono će se više i boriti protiv njih, pa ćete se samim tim i više znojiti. Dakle, može se desiti da vam je stalno vruće, čak i kada je napolju ili u prostoriji u kojoj se nalazite prilično hladno.

Izvor: Srpskainfo