Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je danas da grad nije prihvatio da plati kaznu od 103.775 KM prekršajnog naloga Uprave za indirektno oporezivanje BiH, čak ni polovinu ovog iznosa, za šta je imao mogućnost u roku od osam dana, nego da će grad putem suda tražiti da taj iznos plati tada odgovorno lice u pravnom licu odnosno bivši gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

On je pojasnio da je riječ o kazni za višegodišnje neplaćanje PDV-a na prihod od naplate parking prostora kojima upravlja Gradska uprava, podsjećajući da i sam taj neplaćeni porez, u iznosu od 456.000 KM, plaća grad u 12 mjesečnih rata, što je bila tema njegove prethodne konferencije za novinare, održane 9. novembra.
“Prekršajni nalog je dobio grad Prijedor, ali prekršajni nalog je dobio i bivši gradonačelnik koji je bio, iako je fizičko lice, odgovorno lice u ovom pravnom licu. Ja smatram, i zato smo odlučili da idemo na sudsko odlučivanje, da grad u ovom slučaju ne treba da prihvati da plati kaznu, već teret odgovornosti treba snositi onaj ko je bio odgovorno lice”, rekao je Kovačević danas na konferenciji za medije u Prijedoru.
On je podsjetio da je dug nastao zbog pogrešnog tumačenju prihoda od parking kao komunalne naknade, umjesto da je knjižen kao konkurentski prihod.
“Grad Prijedor jeste vršio naplatu parkinga, a to što se tada radilo ja bih to mogao nazvati pravljenjem monopola, što je posebna kategorija prekršaja i krivičnog djela”, dodao je Kovačević.
On je ponovio da mogućnost uvođenja plaćanja parkinga SMS-om u Prijedoru postoji više od deset godina, a da je uvedena tek u maju ove godine, a da je velika mogućnost zloupotreba od momenta izuzimanja novca iz automata do momenta predaje u banku, za šta će sada biti propisane procedure.
Kovačević je danas razriješio Aleksandra Jeftića dužnosti šefa Odsjeka za saobraćaj, a na tu dužnost imenovao Branka Švraku.
On je najavio da će na prostoru u vlasništvu “Bosnamontaže” u Ulici kralja Aleksandra grad urediti parking koji će građanima biti na raspolaganju dok se ne vrate u funkciju parkinzi u gradu koji nisu u upotrebi za vrijeme izvođenja radova na više infrastrukturnih projekata.

Izvor: prijedorgrad

Video: RTRS