Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je Srni da se u mnogo čemu razlikuje ono što je danas Dejtonski mirovni sporazum u odnosu na onaj kada je potpisan zbog nastojanja dijela međunarodne zajednice da naprave drugačiju BiH od one definisane tim sporazumom.

Bez obzira što su ciljevi dijela međunarodne zajednice i pojedinih zemalja da naprave drugačiju BiH od one definisane u Dejtonu, oni moraju razumjeti da ono što je potpisano i čega su garant mora da se poštuje i zbog toga je težnja Republike Srpske vraćanje na njegov izvorni oblik – rekao je Banjac povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je iznio i ubjeđenje da će Republika Srpska i istrajati u toj bici za pravo i demokratiju i da će izaći kao pobjednik, jer je to uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

– Čemu vrijedi bilo kakav dogovor u budućnosti i ko će poštovati potpise onih koji žele na grub način i silom da mijenjaju Dejtonski sporazum. Vjerovatno da taj sporazum ne bi bio potpisan da je u vrijeme njegovog potpisivanja neko predliožio da će izgledati kao što danas izgleda – naveo je Banjac.

Banjac je napomenuo da su najveća dostignuća Dejtonskog sporazuma ta što je zaustavio rat u BiH i što je tačno definisao određene odnose, ali da je taj sporazum mijenjan kroz razna nametanja na silu od strane visokih predstavnika ili nekih od njegovih garanata.

U nedjelju, 21. avgusta, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Autor: SRNA/Srpskainfo