Dijelu Uredbe Vlade Republike Srpske, koji ograničava trgovačku maržu na lijekove – protive se banjalučka Područna privredna komora i Društvo farmaceuta.

Tvrde da i bez ovog ograničenja, dio apoteka posluje na granici rentabilnosti. Iz Vlade pitaju – zašto bi različito tretirali osnovne životne namirnice i lijekove?

S druge strane, istraživanja pokazuju da od svih u regionu lijekove plaćamo najskuplje.

U Društvu farmaceuta tvrde da dva odsto manja trgovačka marža kupcima neće značiti mnogo, a da bi apoteke mogla dovesti u problem.

– Određeni procenat će biti zatvoren, jer su već sada u negativnoj zoni poslovanja, tako da bi to učinilo veliku štetu našem apotekarskom sektoru, a s druge strane, nije nikakav benefit ili je vrlo mali benefit za pacijente – kaže Rada Adžić, predsjednica Društva farmaceuta Republike Srpske.

Nataša Stanojević na čelu je najvećeg apotekarskog lanca u Srpskoj i kaže, ni lancu u kojem posluje više od 100 objekata nije lako na tržištu. Dio apoteka, posebno u manjim sredinama i sada loše posluje, a njihovim zatvaranjem, smatra, došlo bi do poremećaja u snabdijevanju.

– Dodatnim teretom na poslovanje, u smislu smanjenja marže koja je jedini izvor prihoda kada su u pitanju apoteke, sasvim sigurno, onaj procenat u kojem govori Komora i Društvo farmaceuta, o ugroženosti likvidnosti djelatnosti, apsolutno su u pravu – istakla je Nataša Stanojević, direktorka “Moje apoteke”.

– Imamo sada situaciju da jedan broj farmaceutskih kompanija koje posluju u Republici Srpskoj, koje ostvaruju velike prihode, koji su maltene lideri u BiH, koji razmišljaju da svoje sjedište prenesu u Federaciju – rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore regije Banja Luka.

U resornom ministarstvu potvrđuju – dobili su mnogo dopisa i razumiju nezadovoljstvo, ali kažu da je profit u porastu, jer je i potrošnja farmaceutskih artikala znatno povećana, posebno od početka pandemije.

– U ovom trenutku zaista nećemo još uvijek razgovarati o bilo kakvo povlačenju dijela. Ne znam zašto bi u ovom trenutku tretirali različito osnovne životne namirnice i farmaceutske proizvode. Prva namjera je bila zaštita potrošača. Pokazalo se ispravno – izjavila je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Rezultati osmomjesečnog istraživanja jednog od udruženja građana pokazali su da stanovništvo BiH plaća najskuplje lijekove u regionu.

Tržište lijekova u BiH, navodi, vrijedi 750 miliona maraka, a o profitabilnosti sektora govori broj apoteka. Samo u Srpskoj ih je 488. Stoga, kaže, ne smatra da će odricanjem dva odsto marže farmaceutski sektor dospjeti u probleme.

Ovo udruženje sutra će Agenciji za lijekove podnijeti inicijativu da se veleprodajna marža na lijekove u BiH ograniči na šest odsto odsto umjesto sadašnjih osam. Na nju se dodaje ona maloprodajna, koja u Federaciji iznosi 25, a u Srpskoj 20 odsto. Uredba Vlade Srpske na snagu stupa 24. novembra, a veleprodajne i maloprodajne marže tada će biti smanjene za dva odsto.

Autor: RTRS