Akcija “Transporter” stala je u kraj organizovanom kriminalu i trgovini drogom. Uhapšeno je devet osoba. Pritvor je zatražen za šest. Pretreseno je 25 lokacija. Pronađeno je i oduzeto 303 kg skanka. Oduzeto je i više skupocjenih putničkih automobila. Pretresi su trajali od jutra.

Tragajući za Petrom Dukićem, pretresani su, stanovi, garaže, ulazi u zgradu u kojoj se Dukiću izgubio trag. Trag se nije izgubio skanku koji se dovodi u vezu upravo sa  Dukićem koji je policiji poznat od ranije.

I to prije nekoliko zbog sumnje da je počinio krivična djela iz oblasti krađe vozila. Hapšen je i ljetos zbog sumnje da je pomagao Milošu Božoviću koji je dio škaljarskog klana i to tako što je Božovića smjestio u svoju kuću.

Ponovo je među uhapšenima već suspendovni inspektor Mladen Milovanović. U pritvoru je već proveo mjesec dana. Uhapšen je zbog sumnje da je kao policiski službenik učinio krivično djelo „Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”. Pušten je na slobodu uz mjere zabrane napuštanja Banjaluke, oduezete su mu i putne isprave, a zabranjeno izdavanje novih. Na slobodi se nije zadržao.

U akciji su učestvovali i pripadnici SIPE, policije Kantona Sarajevo, ali i Europol jer je riječ o kriminalnoj grupi koja je djelovala na području Zapadnog Balkana, ali  Evropske unije.

“Radi se o jednoj velikoj kriminalnoj grupi na području Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije koja je organizovala nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga i to u velikim količinama”, rekao je Siniša Kostrašević, direktor Policije Republike Srpske.

Transporter je nastavak akcije u kojoj je ljetos pao Miloš Božović koji se dovodi u vezu za škaljarskim klanom. Za njim se tragalo po Interpolovoj potjernici zbog podstrekivanja na ubistvo Nikšićanina Ranka Vuletića, 2019 godine. Saslušan je i u svojstvu svjedoka u predmetu Darko Elez i drugi. Iz policije kažu da je ova kriminalna grupa pod budnim okom policijskih strukura još od 2019. godine.

“Radi se o nastavku operacije koja je početa u julu hapšenjem našeg inspektora Milovanovića i pripadnika škaljarskog klana Miloša Božovića. MUP-provodi kontinuirano istražne radnje. Ova grupa još od 2019. do danas su izvršavali ovo krivično djelo”, rekao je Kostrašević.

Osim Milovanovića, još osam osoba je uhapšeno. Među njima i Bojan Cvijetić bivši savjetnik SDS-ovog Dragana Mektića. Uhapšeni su i Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Radislav Tešić i Igor Knežević. Akcija se odvijala pod nadzoroma Tužilaštva BiH. Da od njih devet, šest treba u pritvor smtaraju u Tužilaštvu i to zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

“Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su dulji vremenski period vršili krivična djela neovlašten promet droga kako na području Zapadnog Balkana i EU tako i sa područja EU prema zemljama regiona povezani su sa kriminalnim skupinama koje djeluju u zemljama regiona narušavajući bezbjednost građana i vladavinu prava”, rekao je rukovodilac Odjeljenja za odnose s javnošću Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Akcija se nastavlja. Iz MUP-a Srpske ponovljeno je da će biti uhapšeni svi pripadnici MUP-a Republike Srpske koji imaju bilo kakve veze pri pomaganju i saradnji sa kriminalcima. Nikom neće biti oprošteno, neće biti ništa prikriveno. Otkrićemo ih i doći do njih jer prvo hoćemo da očistimo ispred svog praga, pa da nastavimo da čistimo u cijeloj Republici Srpskoj- poruka je iz MUP-a Srpske.

Izvor: ATV