Hrvatsko udruženje logoraša u BiH ocijenilo je licemjernim današnje učešće bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u Koloni sjećanja u Vukovaru, dok je samo dan ranije negirao zločine koje je takozvana Armija BiH počinila nad Hrvatima.

Iz Hrvatskog udruženja logoraša u BiH napominju da je da je bošnjačka vojska imala 331 ratni logor kroz koje je prošlo 14.500 Hrvata, te ističu da je nedaleko od Jablanice bilo jedan takav kazamat u kojem je bilo zatvoreno 600 Hrvata.

“Džaferović je imao drskosti otići u Vukovar samo dan nakon što je negirao zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima BiH. Kao članovi Hrvatskog udruženja logoraša Domovinskog rata u BiH najoštrije osuđujemo licemjernu i zlu izjavu prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića”, saopšteno je iz Udruženja hrvatskih logoraša u BiH.

Ono što je bivšim logorašima posebno zasmetalo je to što je DŽaferović juče, povodom obilježavanja osnivanja 4. Korpusa takozvane Armije BiH, u Jablanici rekao da iza te vojske “nisu ostale grobnice, ni logori”.

Samo stotinjak metara od mjesta te ceremonije u Jablanici, kako navode hrvatski logoraši, tokom rata je postojao logor Muzej narodne revolucije u kojemu je bilo zatvoreno 600 Hrvata, za šta postoje i dvije presude Suda BiH.

Džaferović je juče na obilježavanju 29 godina od osnivanja 4. Korpusa takozvane Armije RBiH u Jablanici rekao da iza te vojske nisu ostale “grobnice ni logori”.

On je tvrdio da su tamo gdje je bila takozvana Armija BiH i dokle je dopirala vlast “vlade republike BiH, poštovana ljudska prava svih ljudi, očuvani svi kulturno-istorijski, vjerski objekti i spomenici”, dok su “svi drugi činili sve suprotno.

Autor: SRNA/ATV