Svima je dobro poznato mišljenje da muškarci ne žele da vode ljubav s partnerkom jer im više nije privlačna. Iako je ponekad upravo to problem, u većini slučajeva nema veze s istinom.

Zašto se sve više žena žali svojim prijateljicama i terapeutima da pate zbog nedostatka partnerove želje? Evo nekoliko razloga – i rješenja.

1. Posao je njegova ljubavnica

Muškarci su strastveno vezani za svoj posao, a u nekima to budi osjećaj strasti koji bi trebalo da osjećaju prema partnerki. Njima pohvale i unapređenje mogu biti jednako zadovoljavajući kao savršen seksualni odnos.

Rješenje: Zainteresujte se za njegov posao, pamtite detalje, ali isto tako zahtjevajte nekoliko sati na dan samo za vas.

2. Uzima stvar u svoje ruke

Jednostavno mu se ne da da inicira seks pa doslovno uzima stvar u svoje ruke, piše psihološkinja Laurie Watson, prenosi ordinacija.hr. Mastrubacija, gledanje porno sadržaja su mu ostvarenje fantazija jer su brze i efikasne metode postizanja orgazma.

Rješenje: Recite svom mužu da je seks neophodan za vašu bračnu sreću. Zahtjevajte da pokuša da prestane s masturbacijom i izgradi želju prema vama. Objasnite mu šta se događa bez intimne veze jednom braku ili vezi. Dogovorite vrijeme za sebe.

3. Strah od erektilne disfunkcije

Sva pomenuta stanja jednog muškarca mogu mučiti više nego što možete zamisliti. Briga, frustracija i neprijatan osjećaj mogu muškarca dovesti do toga da se kod njega smanji seksualna želja.

Rješenje: Nastojte da mu ne pogoršate brigu, budite pristojne i pune razumijevanja oko problema koji ga muči. Potrudite se da mu pružite pomoć – u bilo kojem obliku.

4. Strah od odbijanja

Jedan pacijent je otkrio na terapiji da postoje tri aspekta njegove seksualne želje. Prvi je onaj kod mladića koji se boji da priđe ženi i inicira seks. Drugi je stav nešto malo starijeg mladića koji smatra da je seks ponižavajuća stvar za ženu. Treći bi se mogao nazvati stavom jednog pećinskog čovjeka – uvijek je gladan i željan seksa. Naveo je da su prva dva uvijek nadjačana trećim, o čemu mu je teško da razgovara sa partnerkom, to jest da prizna kolika je njegova želja.

Rješenje: Pozabavite se ovim razmišljanjem i pokušajte da shvatite koliko je ustvari jak libido vašeg partnera i kako ćete se prema tome odnositi.

(Vijesti.me)