Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da se BiH krajem 2017. godine suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija, da pojačan trend nezakonitih ulazaka još traje, te da je od 2018. godine do sada registrovano oko 84.000 stranaca koji su nezakonito ušli na teritoriju zemlje.

Tegeltija je u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama rekao da je slična situacija i u drugim zemljama na “zapadno-balkanskoj ruti”, kao i da sve zemlje pokušavaju, onako kako mogu i znaju, da se bore sa nezakonitim migracijama.

On smatra da je potrebno preduzeti niz koordinisanih mjera nadležne institucije regiona kao odgovor na nezakonite migracije.

– Migracije su globalni problem i kao što nam je poznato nijedna zemlja samostalno ne može se uspješno bori sa velikim migracijskim tokovima. Zbog toga je posebno značajna ova konferencija na kojoj bi se uskladio znajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana u upravljanju migracijama, pojačala kontrola i koordinacija u upravljanju granicom, te diskutovali budući trendovi i izazovi u migracijama – istakao je Tegeltija.

Regionalna konferencija o migracijama (foto: RTRS)

Regionalna konferencija o migracijama (foto: RTRS)

Komesar za politiku susjedstva i proširenje EU Oliver Varhelji je rekao da je Evropa posvećena zajedničkom rješenju problema nezakonitih migracija.

– BiH na svim nivoima vlasti trebalo bi da kao zemlja sa perspektivom pristupanja Evropskoj uniji, radi na održivim i dugoročnim rješenjima. Kako je ponovo naglašeno na Samitu EU o zaapdanom Balkanu, održanom prošlog mjeseca u Brdu u Sloveniji – migracija je zajednički izazov. Posvećeni smo radu sa svim partnerima u regiji kako bismo riješili problem migrantske krize – rekao je Varhelji.

Autor: RTRS