Republički javni tužilac Goran Glamočanin izjavio je danas u banjalučkom Okružnom sudu da je bivši inspektor Policijske uprave Banjaluka, optuženi Nenad Grujić, počinio krivično djelo kojim je ukaljao institucije za sprovođenje zakona.

Postupao je sa direktnim umišljajem da pribavi nezakonitu korist i predlažem da ga sud osudi po zakonu. Svi dokazi govore da je tražio i uzeo novac od Branislava Vidića (bivšeg direktora Srednjoškolskog doma), obećavši mu da će protiv njega napisati neko izmišljeno krivično djelo koje će biti odbačeno – objasnio je Glamočanin tokom iznošenja završne riječi.

Republički javni tužilac je istakao da su koruptivna djela u porastu i da oštrom i beskompromisnom kaznenom politikom to treba suzbijati. Glamočanin je Okružnom sudu u Banjaluci predložio da Grujiću, uz glavnu zatvorsku kaznu, izrekne i novčanu, te mjeru zabrane obavljanja poslova javne dužnosti, jer bi mogao ponoviti krivično djelo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Optuženi inspektor Nenad Grujić u završnoj riječi se branio da mu je bivši direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić samovoljno dao novac kako slučaj protiv njega ne bi otišao u medije, te istakao da on (Grujić) nije tražio novac.

Grujić navodi kako nije dokazano da je počinio krivično djelo.

Bivšeg inspektora Policijske uprave Banjaluka Tužilaštvo Republike Srpske terete da je od Vidića tražio i uzeo 20.000 KM kako bi sredio  obustavu istrage koja se vodila protiv bivšeg direktora Srednjoškolskog doma, zbog anonimne prijave.

Zajedno s Grujićem optužena je bila i njegova radna koleginica Jelena Florjan, koja se u međuvremenu nagodila s Republičkim tužilaštvom na godinu dana zatvora, što je platila.

Grujić je u završnoj riječi naveo i da on nije ni mogao da počini krivično djelo, jer, kako kaže, nije bio ovlašten da postupa u predmetu i samo je asistirao koleginici Florjan.

– Nisam bio postupajući inspektor i nisam donosio odluke i sprovodio službene radnje. Iz dokaza proizilazi da u spornom periodu nisam imao telefonske kontakte s Vidićem, dok ih je Florjanova imala šest. Protiv Vidića nije napisano izmišljeno krivično djelo, već postoje dokazi da je on učinio nesavjesno trošenje budžetskih sredstava – rekao je, između ostalog, Grujić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nenad Grujić

Naglasio je da se sve zasniva na svjedoku Vidiću, “koji je prevarant i protiv koga se vodi više istraga”.

Nakon iznošenja završnih riječi sudija Branimir Jukić je izricanje presude zakazao za 22. novembar.

Prema optužnici, Grujić i Florjanova su od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci, Branislava Vidića, tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Grujić je 18. februara 2020. godine od Vidića uzeo 20.000 KM, dok je preostalih 10.000 direktor doma trebao da preda inspektorima nakon što tužilaštvo donese odluku “povoljnu za njega”.

Grujić i Florjan uhapšeni su u februaru u akciji “Sirano” nakon što su uzeli dio označenog novca od Vidića, koji je sarađivao s policijom.

Izvor: Srpskainfo