Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je Šefik Džaferović najveća sramota bošnjačkog naroda, čovjek koji negira počinjene ratne zločine takozvane Armije BiH i time direktno dovodi u pitanje i krši, za Sarajevo prihvatljiv, “Inckov zakon”.

– Džaferović je sa prozora svoga stana mogao posmatrati kako ta vojska i policija muči Hrvate i Srbe u Muzičkoj gimnaziji u Zenici, a da nije ništa preduzeo. Mirno je posmatrao zločine nad Srbima na Vozućoj, čak i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma – rekao je Galijašević Srni, komenarišući Džaferoviću tvrdnju da “iza /takozvane/ Armije RBiH nisu ostale masovne grobnice i logori”.

On je podsjetio da je Džaferović bio načelnik Službi bezbjednosti Zenica 1994. i 1995. godine.

– U to vrijeme, znači cijele dvije godine, počinjeni su najveći zločini koji su činjeni i u okviru jedinica /takozvane/ Armije BiH i u okviru policije koju je on kontrolisao. On mirno posmatra zločine, a onda licemjerno ide da oda poštu žrtvama Vukovara, sa kojima nema nikakve veze – naveo je on.

Galijašević je ukazao da o zločinima takozvane Armije BiH svjedoče i dvije presude iz Haga.

– Zar on ne zna da su dva generala u Hagu, komandant te armije Rasim Delić i načelnik Generalštaba Enver Hadžihasanović osuđeni na zatvorske kazne. Zar ne zna da je u Hagu osuđen i komandant Sedme muslimanske brigade pukovnik Amir Kubura. Zar ne vidi da se u ovom trenutku u Sudu BiH sudi gotovo svim komandatima korpusa te armije od Sakiba Mahmuljina, Atifa Dudakovića i ostalih? – upitao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Džaferović ne samo da negira počinjene ratne zločine, već i pravosnažne presude koje su tim povodom izrečene.

Galijašević je podsjetio da je Džaferović imao sve transkripte i sve razgovore mudžahedina.

– Imao je dakle sve podatke od septembra do decembra o nemilosrdnom ubijanju, masakriranju i mučenju Srba sa Vozuće i da se to radi čak 20 dana nakon što je uspostavljen Dejtonski mir u BiH – ukazao je on.

Galijašević je ocijenio da je negiranje zločina takozvane Armije BiH od bošnjačke političke elite na čelu sa SDA dio projekta, te da o tome svjedoči i sramni spomenik na Kazanima, na kojem ne piše ko su počionici zločina, kao i negiranje ubistva oko 3.200 Srba u okolini Srebrenice, ubijanja i zločina u Krajini, te mnogih drugih.

Autor: SRNA/RTRS