Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je da su značajne izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma ozbiljno dovele u pitanje mogućnost opstanka BiH, jer je jasno da Republika Srpska neće utopiti svoj suverenitet i 49 odsto teritorije što je unijela u BiH.

– Srpska sigurno neće dozvoliti da ponovo neko u Sarajevu odlučuje način kako da se ponaša. Ovdje je do izražaja došlo pravo naroda na samoopredjelenje i jedina mogućnost opstanka BiH jeste da se pristupi dogovorima između Srpske i Federacije BiH oko onog što je minimalno i nužno, a to je izvorni Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Popović za Srnu, povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da je uticajem velikog broja takozvanih predstavnika međunarodne zajednice i visokog predstavnika u dobroj mjeri promijenjen Dejtonski sporazum, jer je niz nadležnosti sa Republike Srpske prenesen na nivo zajedničkih institucija, čime se ušlo u porces stvaranja centralizovane države.

Popović je istakao da je Dejtonski sporazum predstavljao dobru polaznu osnovu da se očuva bivša jugoslovenska republika BiH, koja se nekada predstavljala kao Јugoslavija u malom, s obzirom na tri konstitutivna naroda i ostale, te da se ta bivša republika raspala zbog centralizacije.

– Јasno je da politika koju sada vodi SDA, kao i politika koju je vodila prije 30 godina, vodi raspadu BiH, ako se ne postigne dogovor oko vraćanja nadležnosti – ukazao je Popović.

On smatra da sve što je preneseno od nadležnosti, a nije dalo rezultata, treba biti vraćeno Srpskoj i FBiH, uz poštovanje obaveza prema Izbornom zakonu kako bi i Hrvati mogli birati svog člana Predsjedništva BiH, a ne da ga biraju Bošnjaci.

U nedjelju, 21. novembra, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Autor: SRNA/RTRS