Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević organizovao je danas prijem za pripadnike Pete kozarske brigade povodom odlikovanja Medalje Petar Mrkonjić koje je pripadnicima ove brigade uručila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kovačević je izjavio da je ratni put Pete kozarske nevjerovatan i da će uskoro biti gotova monografija koja će sve te događaje kroz koje je brigada prošla opisati i na taj način odati priznanje i brigadi i svim njenim borcima.

“Ovim putem svim pripadnicima brigade čestitam na odlikovanju, svim porodicama poginulih boraca, porodicama nestalih boraca, svim invalidima. Ovo je i njihovo priznanje i oni su stvarni stvaraoci Republike Srpske. Čast političkom rukovodstvu, ali da nije bilo Vojske Republike Srpske, ne bi bilo ni ove naše države”, rekao je Kovačević novinarima.
Pukovnik Ostoja Barašin, ratni načelnik i komandant Pete kozarske brigade rekao je da je odlikovanje opravdano i zasluženo, da su borci Pete kozarske brigade prešli dug ratni put od zapadne Slavonije pa preko sansko-grmečkog dijela ratišta sve do Posavine, Semberije i Majevice i da je na tom dugom ratnom putu prošlo bilo više od deset hiljada boraca, a svoje živote ostavila 152 borca i 630 je ranjeno.
“To je velika cijena koju su borci Pete kozarske dali, ali znali smo za šta smo to radili i danas smo svjesni vrijednosti onoga što smo uradili. Nije mjesto ni za skromnost, ali ni za razmetanje, ali, evo, mi danas ovdje sjedimo i uživamo tu slobodu i sjećamo se svih tih događaja. Da nije bilo te hrabrosti i te odlučnosti svih boraca te 1995. godine, ne znam da li bismo mi danas bili ovdje”, poručio je Barašin.
General Momir Zec, ratni komandant 30. pješadijske divizije i operativne grupe 10 Prijedor čestitao je odlikovanje brigadi koja ga je zaslužila.
“Zaslužila je i prije, ali ipak je ta nepravda ispravljena nakon dugog niza godina. Peta kozarska brigada je ratovala u sastavu i divizije i operativne grupe Prijedor i njihov je bio doprinos nemjerljiv, posebno na zapadnokrajiškom ratištu. Da oni nisu bili uporni i odlučni, pitanje je da li bismo mi sada bili u ovakvim okolnostima, da li bismo proslavljali ovo odlikovanje i kakve bi sve posljedice bile po ovaj dio Krajine”, dodao je Zec.
Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević rekao je da je ponosan što je bio pripadnik Pete kozarske brigade počev od zapadne Slavonije do odbrane Prijedora.
“To je jedna časna brigada koja je najviše vodila računa o svojim ljudima, porodicama poginulih boraca, i ovo odlikovanje posvećujemo našim poginulim drugovima”, dodao je on.

Izvor: prijedorgrad