Politički analitičar Stevica Deđanski rekao je da je otimanje nadležnosti Republici Srpskoj, koje je počelo odmah po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, dovelo BiH u ćorsokak.

– Čim je počelo s tim da se Republici Srpskoj uzimaju njene dejtonske nadležnosti, i to dio po dio, bilo je jasno da je to put kojim se neće stići nigdje, kao što se i stiglo – ukazao je Deđanski u izjavi povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ističući da je nevjerovatno da se 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma danas raspravlja o njegovom opstanku, iako je u njemu jasno napisano kako BiH treba da funkcioniše, on smatra da je najstrašnije to što su oni koji su nametnuli Dejton stvorili iskrivljenu sliku o krivcima za rušenje sporazuma.

– Ako se FBiH i njihovi mentori ne zaustave i ako na njihovoj strani ne bude bilo pameti da uvide šta rade, Dejton će na kraju biti urušen. Nama Srbima to nije u interesu i zato sve i radimo da sačuvamo mir i Dejtonski sporazum – istakao je Deđanski.

Prema njegovoj ocjeni, jasno je da se Republika Srpska bori za opstanak Dejtonskog sporazuma, kao i da je dio BiH koji ne želi sukobe.

– Međutim, kao što smo vidjeli, ništa ne zavisi od nas. Oni koji nameću zakone i vuku jednostrane poteze nastavljaju s tim. Kada mislite da više ništa novo ne može da se pojavi, isksrne nešto poput posljednje nametnute odluke Valentina Incka i poteza koje bi mogli da nabrajamo u nedogled – ocijenio je Deđanski.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Autor: SRNA/RTRS