Ne prestaje zapaljiva retorika Bakira Izetbegovića. Ovog puta otišao je među bošnjačku dijasporu u njemački grad Koblenc da govori o opasnosti politike Republike Srpske koja je za njega prijetnja stabilnosti i miru u BiH. Iz Srpske poruke – ovo je razlog više da stanemo u zaštitu Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Takozvani povod i takozvani Dan državnosti BiH, Bakir Izetbegović iskoristio je u Njemačkoj da još jednom otrovne strijele usmjeri prema Republici Srpskoj. Za njega Srpska je sjeme razdora koje prijeti ugrožavanju stabilnosti i mira u BiH. Za šefa Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu to je već ustaljena praksa Bakira Izetbegovića kada se obraća bošnjačkoj dijaspori.

– Nije spomenuo Dejton, samo su spomenuli Srpsku i ljude iz Srpske u negativnom kontekstu i to je bio njima glavni cilj u ovom njihovom putovanju. Uvijek je govorio RS, ne punim imenom, te da tamo vlada aparthejd, “genocid” u Srebrenici… Ustaljena praksa – rekao je Mićo Ćetković šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.

A pravi razlog Bakirovog puta bilo je skupljanje budućih glasača za naredne izbore.  Dok ih skuplja u dijaspori turneju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića plaćena je novcem građana iz budžeta. Pozvao je čak i gosta – generalnog konzula takozvane države Kosovo. To je, ocjenjuje Ćetković, prst u oko Srbima.

– Bakir Izetbegović je sinoć pod plaštom tzv. “Dana državnosti” BiH promovisao svoju stranku, a da stvar bude još gora na tom skupu bio je i generalni konzul tzv. države Kosovo – dodao je Ćetković.

Izetbegovićev govor samo potvrđuje ispravnost politike Srpske, kaže predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać. Prema njenim riječima, Izetbegovićevo pozivanje na principe i istorijsku ulogu ZAVNOBiH-a predstavlja tragikomično i groteskno prekrajanje istorije.

– Sve što radi Bakir Izetbegović upravo je suprotno tradiciji ZAVNOBiH-a, koja kaže da ova zemlja treba da bude `i srpska, i hrvatska, i muslimanska`, odnonsno bošnjačka kako se sad zovu. Izetbegovićeva politika je politika stvaranja BiH isključivo po mjeri Bošnjaka, s ciljem da se potpuno isključi politička volja, interesi i stavovi Srba i Hrvata – naglasila je ona.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je Izetbegović u Njemačku otišao da najavi zloupotrebu glasova iz dijaspore, te da zatraži podršku za svoje ekstremističke ambicije radi opstanka vlastite politike, koja je u BiH, ali i na međunarodnom nivou doživjela veliki krah.

– On tamo pokušava da dobije podršku za ekstremističke ambicije, kako bi je upotrijebio radi opstanka vlastite politike, koja je u BiH, ali i na međunarodnom planu doživjela veliki krah u Sarajevu i FBiH – naglasio je Stevandić.

Nakon ovakvih Izetbegovićevih istupa, iz Republike Srpske poruka da se srpski i hrvatski predstavnici moraju još ozbiljnije angažovati da bi zaštitili Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, pravo na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i stvaranje unitarne BiH po mjeri Bakira Izetbegovića.

Autor: RTRS