Dejtonski mirovni sporazum, iako je potpisan prije 26 godina, predstavlja najbolji recept za budućnost BiH, jer je rješenje koje bi bilo istinski funkcionalno kada bi se primijenilo, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Prema njegovoj ocjeni, Dejton ima perspektivu samo ako se odustane od njegovog uništavanja, što radi Sarajevo uz podršku nekih zapadnih centara moći.

– Današnja pat-pozicija u BiH je rezultat takvog delovanja, a krivci su oni koji su rušili Dejton – rekao je Anđelković povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On smatra da Sarajevo mora da odustane od udara na Dejton i ponašanja koje je i izazvalo rat u BiH, a to je želja da se nametanjem jednostranih rješenja stvori unitarna država, u kojoj bi o svemu odlučivali Bošnjaci.

– Dejton je jedna vrsta kompromisa jer je poslije njegovog potpisivanja postalo jasno da od titoističke unitarne Bosne pod bošnjačkom hegemonijom nema ništa. S druge strane, i Srbi su napravili kompromis odustajanjem od prava na samoopredjeljenje i razdruživanje – rekao je Anđelković.

Međutim, kako je naveo, pokazalo se da Dejtonski sporazum i nije bio pravi mirovni sporazum, već samo varka Bošnjaka.

– Čim je sklopljen mir, odmah je počelo podrivanje Dejtona i otimanje ovlaštenja od Republike Srpske sa namjerom da se postepeno uzme u miru ono za šta Bošnjaci uz pomoć Amerike i svojih tadašnjih partnera nisu bili u stanju da se izbore u ratu – ukazao je Anđelković.

On je istakao da je takva politika varanja Republike Srpske i dovela do krize, jer je Srpska shvatila da je izložena mirnodopskoj agresiji i suprotstavila se tome.

– Svijet se dovoljno promijenio da takva jednostrana politika više ne može da prođe, pa u BiH imamo pat-poziciju za koju su odgovorni oni koji su podrivali Dejtonski sporazum – ocijenio je Anđelković.

Autor: SRNA/RTRS