Nakon saznanja da je beogradski glumac član žirija susreta pozorišta, ekipe predstava “64” i “Šindlerov lift” povukle su učešće sa festivala.

Dvije predstave povučene su sa 38. regionalnih Susreta pozorišta u Brčkom zbog toga što je beogradski glumac i filmski radnik Branislav Lečić član žirija.

Ekipa predstave “64” autorice Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, navela je kako su kasno obaviješteni da je Lečić član žirija, ističući kako su predstavu odigrali samo iz poštovanja prema publici te da neće učestvovati u daljnjim aktivnostima festivalima.

– Večeras, samo sat vremena prije početka predstave, obaviješteni smo da je Branislav Lečić član žirija XXXVIII regionalnih Susreta pozorišta u Brčkom. Odigrali smo predstavu samo iz poštovanja prema publici. Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podjelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocjenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo. Nadamo se da ćete shvatiti zašto nećemo učestvovati u ostalim aktivnostima festivala – naveli su.

“Sredina koja nema snage da prihvati istinu”

Nedugo nakon toga, učešće na ovom festivalu povukla je i ekipa predstave “Šindlerov lift”, koju je, u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55, prema tekstu Darka Cvijetića, režirao Kokan Mladenović.

– Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigdje ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povrijeđivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih dijelova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udio u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije – navode autori predstave Mladenović i Cvijetić.

Dodaju kako Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje Danijele Štajnfeld, ali da je je sve u vezi tog slučaja “stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umjetnički integritet”.

– Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave. U to ime vas obaviještavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade – ističu autori.

Nepravosnažna odluka beogradskog tužilaštva

Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. godine silovao Lečić.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković je u intervjuu Nedeljniku također optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao prije 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svjedočenje.

Lečić je saslušan ubrzo nakon prijave i tom prilikom negirao optužbe.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Lečića, piše Al Jazeera.

Izvor: Srpskainfo