Приједор - Додик - инфраструктура

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Prijedoru da je sa odgovornim ljudima u ovom gradu razgovarao o više projekata koji se realizuju i koji se planiraju, ističući da to nisu jedini projekti i da sve što se radi, radi se na dobrobit građana.

Dodik je novinarima u Prijedoru nakon obilaska radova na rekonstrukciji Ulice majora Milana Tepića rekao da je ponosan na brigu o infrastrukturi u ovom gradu i podsjetio da je Vlada Republike Srpske prije dvije sedmice odobrila tri miliona maraka da se podrže gradski infrastrukturni projekti.

– Tu sam da zajedno sa svojim saradnicima sagledam “stepen gotovosti” i da eventualno otklonimo neke moguće zastoje. Zadovoljan sam ovim – istakao je Dodik.

On je naveo da je bilo riječi o rekonstrukciji bolnice koja će se započeti iduće godine, koja će se planirati u budžetu i raditi po dinamici kako je to moguće.

– Pričali smo o tome da se riješi i problem ribnjaka Saničani tako što bi Vlada Republike Srpske preuzela stečajni postupak i time riješila dugogodišnji problem tog ribnjaka i ja sam se sa time saglasio – rekao je Dodik.

On ističe da je bilo riječi i o statusu Rudnika željezne rude Ljubija.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Činjenica je da su kroz podjelu dobiti oni dobili neki novac i imam namjeru da podržim orijentaciju u kojoj bi se sav taj novac trošio ovdje u Prijedoru – naglasio je Dodik.

Time bi se, kaže Dodik, riješilo nekoliko problema, a jedan od osnovnih je da se izgradi najsavremeniji vrtić za djecu, čije finansiranje bi trebalo biti završeno u idućoj godini.

– Ako tome dodate aktivnosti auto-puta i projekte odbrane od velikih voda, apsolutno mislim da je Prijedor veliko gradilište i da je Gradska uprava u ovom sastavu, a vjerujem i ova koja će doći, apsolutno na fonu saradnje sa strukturama Vlade Republike Srpske – poručio je Dodik.

On je dodao da će Osnovna škola “Petar Kočić” biti uključena u projekat energetske efikasnosti.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić rekao je da je u Ulici majora Milana Tepića do sada izvršena rekonstrukcija kompletne komunalne infrastrukture i da je pri kraju priprema terena za asfaltiranje i izgradnju saobraćajnice.

– Ovaj projekat je vrijednosti više od 800.000 KM. Sredstva su obezbijeđena gradskim budžetom. Do 5. decembra ćemo završiti sve radove i ova ulica će biti predata na upotrebu – naveo je Kabić.

On je podsjetio da je projekat usklađen sa idejnim rješenjem rekonstrukcije gradskog stadiona i izgradnjom pomoćnog terena tako da će biti uokviren ambijent i omogućena normalna komunikacija u ovom dijelu grada.

– Više neće biti problema sa odvodom padavinski voda i omogućićemo pristup novoizgrađenom pomoćnom terenu gradskog stadiona – dodao je Kabić.

Radenko Crnogorac, direktor preduzeća “Prijedorputevi” koje izvodi radove, rekao je da su radovi u završnoj fazi i da se priprema tamponski sloj za asfalt.

– Ako nas vrijeme posluži, u drugoj polovini ove sedmice očekujemo da pristupimo asfaltiranju i onda nam ostaje uređenje trotoara i svih površina koje su naslonjene na ovu saobraćajnicu, tako da početkom decembra očekujemo svečano otvaranje i puštanje saobraćajnice u rad na zadovoljstvo svih građana koji svakodnevno koriste ovu saobraćajnicu i parking u ovoj ulici za svakodnevne poslove – naveo je Crnogorac.

On kaže da Prijedor ima dosta saobraćajnica, da su mnoge zapuštene, te da se nada da je ovo početak njihove rekonstrukcije.

Ugovor s izvođačem radova Gradska uprava potpisala je 23. avgusta, a radovi su počeli 6. septembra.

Autor: SRNA/ATV