Legendarni muzičar Kurt Kobejn, pjevač i osnivač benda Nirvana uradio je intervju 4. aprila 1994. godine. Nekoliko sati poslije intervjua, Kobejn je izvršio samoubistvo.

Nakon tragedije, posljednji trenuci i riječi nastradalih osoba su prepuni simbolike koja nije realna, ali smisao im daje sama smrt.

Makedonski pjevač Toše Proeski razgovarao je za televiziju u Makedoniji gdje je govorio o planovima za budućnost. U intervjuu, nakon kojeg odlazi na svoje posljednje putovanje, izgovorio je riječi koje su njegovu smrt obavile velom jezive sudbinske predodređenosti.

Novinarka: Zar ne želiš da se skloniš malo?

Proeski: Želim, ali ne mogu. Mašinerija me stavila, kako to kažu, “u bubanj”. Nema povratka. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, pakovanja… Sve mi je preko glave..”

Proeski je ove riječi izgovorio 14. oktobra 2007, svega nekoliko sati poginuo je na putu ka Zagrebu. Povrede glave su bile presudne.

Pjevačica Ksenija Pajčin gostovala je u emisiji “Ništa za sakriti” 14. marta 2010. godine.

Voditeljka je postavila pitanje o njenom ljubavnom životu i da li je Filip Kapisoda još uvijek aktuelan. Ksenija se nasmijala, a nekoliko sekundi poslije pojavio se Filip koji ju je zagrlio i poljubio. Filip je 24 sata poslije svirepo ubio Kseniju, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Zbog nasilnih smrti posljednji trenuci žrtava se pomno prate. Riječi, reakcije, simbolika, sve što bi moglo predskazati ili naslutiti njihov osjećaj za tragediju koja ih čeka.

Tako i u posljednjim snimcima Šabana Šaulića, obožavaoci su isticali da je veseo. Što je malo i suludo, jer obično kada pjevači drže koncerte i prirodno je da čitava atmosfera bude vesela.

Iako je riječ o ubistvu, premijer Zoran Đinđić je znao da se planira njegova likvidacija. Na putu za Banjaluku izbjegao je pokušaj atentata. U razgovoru 21. marta 2003. godine, Đinđić je rekao:

“Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem će funkcionisati i dalje i niko neće dobiti amnestiju za zločine tako što će ukloniti jednog ili dva funkcionera države”. Đinđić je ubijen 20 dana nakon toga.

Izvor: Agencije/ATV