U prijedorskoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“  trenutno je na liječenju 40 osoba zaraženih virusom korona, od kojih je 13 na aparatima za disanje dok su četiri zaražena pacijenta preminula u zadnja tri dana. Stav struke je i dalje da je vakcina najbolji odgovor na epidemiju. Istovremeno, nadležene institucije razmatraju  mogućnost da i Republika Srpska uvede kovid propusnice sa ciljem stavljanja virusa pod kontrolu.

Od 40 zaraženih koji se liječe u bolnici čak 30 ih nije vakcinisano. Iz zdravstvenih ustanova očekuju da radnici budu primjer pacijentima. U prijedorskoj bolnici je od 380 zdravstvenih radnika, vakcinisano njih 191.

Direktor bolnice „Dr Mladen Stojanović“, Andrija Vukotić kaže da očekuju da  Štab za vanredne situacije RS na sjednici početkom narednog mjeseca donese odluku o tome da li će biti uvedene kovid propusnice.

-Moj lični stav je da  kovid propusnice treba uvesti. Mi smo zadnja zemlja u regionu koja nije uključila te propusnice i mislim da treba da pratimo i ostale zemlje u regionu pogotovo jer imamo nizak stepen imunizacije, znači 30 odsto imunizacije u čitavoj BiH. Uz tako nizak stepen imunizacije i visok stepen smrtnosti mi moramo biti oprezni  i voditi računa o zdravlju stanovništva – kaže Vukotić.

Izvor: kozarski