Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da turneja Bakira Izetbegovića po zemljama zapadne Evrope i njegovi istupi pred predstavnicima bošnjačke dijaspore predstavljaju očajnički pokušaj prvog čovjeka SDA da prikupi još nešto glasova za svoje sulude, radikalne ideje stvaranja unitarne zemlje i majorizacije, pa čak i asimilacije Srba i Hrvata u BiH.

– Izetbegović je, očigledno, shvatio da njegova radikalna politika i političko nasljeđe “Islamske deklaracije” njegovog oca Alije imaju sve manje pristalica u BiH. Zbog toga je, zloupotrebljavajući sopstvenu poziciju u Domu naroda parlamenta BiH i poziciju slijepo poslušne ministarke inostranih poslova Bisere Turković, kao i dio bošnjačke diplomatsko-konzularne mreže, otišao da pokuša još jednom da prevari one koje je SDA mnogo puta prevarila i koji su u vihoru građanskog rata morali da napuste BiH – rekao je Košarac Srni reagujući na višednevnu posjetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića predstavnicima bošnjačke dijaspore u zemljama zapadne Evrope.

Prema riječima Košarca, Bakir Izetbegović nije otišao u evropske zemlje da lobira za ulazak BiH u Evropsku uniju, niti je državni novac trošio kako bi ovoj zemlji donio neku novu investiciju.

– Bakir Izetbegović je molio bošnjačku dijasporu da glasa za SDA, da svojim glasovima iz vreća ponište prava Srba iz Republike Srpske da imaju svoje legalne i legitimne predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u parlamentu BiH. Riječ je o teškoj zloupotrebi službenog položaja i propaloj politici o kojoj domaći i međunarodni zvaničnici ne smiju više da ćute, ukoliko zaista žele da BiH ima bilo kakvu budućnost – poručio je Košarac.

On je upozorio da Izetbegović glasove u dijaspori pokušava da skupi falsifikujući dalju i bližu istoriju BiH i propagirajući neostvarene ratne ciljeve bošnjačke politike.

– Tragikomična je Bakirova priča o “dobrim Bošnjanima”, o nastanku nacija i o raznim drugim glupostima koje još može prodati samo neupućenim predstavnicima bošnjačke dijaspore. U BiH Bakir Izetbegović više nije lider, već politička kukavica koja se krije iza bošnjačke opozicije i koja nema hrabrosti da o otvorenim pitanjima i budućnosti ove zemlje razgovara sa predstavnicima Srba i Hrvata – naglasio je Košarac.

On je dodao da je politika radikalnog krila SDA, čiji su eksponenti Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Bisera Turković, izgubila podršku većeg dijela međunarodnih zvaničnika u Evropi i SAD.

– To je politika uzurpacije institucija BiH, to je politika rušenja preostalih postulata Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. To je politika koja očigledno smatra da nametnuti Inckov zakon služi samo za linčovanje Srba i Hrvata, dok, po Izetbegoviću i Džaferoviću, Bošnjaci mogu nekažnjeno negirati zločine, veličati sopstvene zločince i vrijeđati žrtve. Zar slika Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića sa islamskim radikalom Јasminom Mulahusićem ne govori više od hiljadu riječi? – upozorio je Košarac.

Prema ocjeni Košarca, političko djelovanje Bakira Izetbegovića na svaki način potvrđuje ispravnost politika vodećih srpskih i hrvatskih partija u BiH.

– Politika radikalnog krila SDA, koja BiH vodi u nove konflikte, biće neutralisana političkim, institucionalnim, ustavnim i demokratskim sredstvima – zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/RTRS