Aktuelni potpredsjednik SDS Milan Radović, kome su u Republici Srpskoj puna usta priče o siromaštvu i teškom životu građana, na izgradnji samo dvije zgrade u Sarajevu zaradiće više miliona maraka.

Njegov partner u građevinskom biznisu je Malčo Rovčanin, poznati sarajevski ugostitelj, a u ratu pripadnik “Zelenih beretki”, inače strah i trepet za sarajevske Srbe.

Prema pisanju portala “FaktorMagazin.ba”, u ovom trenutku, aktuelna su njihova dva gradilišta u centru Sarajeva.

Navodno, zidaju na desetine hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora, a dokumenti u posjedu “Faktora” potvrđuju da će Radović sa poslovnim partnerom, bliskim stranci Bakira Izetbegovića, na ovim poslovima inkasirati više od deset miliona maraka.

U “Faktoru” dalje navode da je “prvi poslovno-građevinski poduhvat Radovića i Rovčanina u završnoj fazi”.

“Nakon što su kupili urušenu staru autrougarsku zgradu, uz samu Miljacku u centru Sarajeva, počeli su gradnju velelepnog objekta sa više desetina hiljada kvadarta poslovnog i stambenog prostora”, piše pomenuti portal.

Radovi bi trebalo da budu okončani do kraja godine.

Na ovom portalu tvrde i da gradnja, navodno, nije prošla bez problema sa zakonom, pa je tako “Opština Centar insistirala da se postojeći austrougarski objekat ne ruši, ali on je ipak sravljen do temelja, a u završnom rešenju novog kompleksa trebalo bi da bude samo fasada na prva dva sprata koja bi podsjećala na nekadašnju zgradu”.

Dodaje se da je “ostatak ovog bloka izgrađen u modernom stilu”.

Zgrada je u obliku slova L, sa podzemnom garažom, poslovnim prostorima i luksuznim stanovima. Sve u svemu, podzemne garaže, prizemlje, četiri sprata, objekat i mansarda.

Izgrađena je uz sam most Čobanija, na šetalištu uz Miljacku, preko puta zgrade Pozorišta. Procjenjuje se da je gradnja samog objekta koštala više od 15 miliona maraka. U prodaji, kvadarat poslovnog prostora dostiže cenu do 6.000 maraka, stambenog oko 5.000 dok se garažno mjesto prodaje i za vrtoglavih 50.000 KM. Procjenjuje se da će Rovčanin i Radović na ovom objektu zaraditi, minimalno, deset miliona maraka.

Srpsko-muslimanska poslovna veza

Prema podacima Faktora, “Trust invest” su Radović i Rovčanin osnovali 2016. godine.

Sjedište je na Skenderiji, osnivački kapital je u udjelima po 50 odsto, a trenutno je u kompaniji zaposleno sedam radnika.

Rovčanin je direktor i ovlašćeno lice za zastupanje, osnivački kapital je bio 2.000 maraka.

Objekat Hotel Gaj – SkenderBrick

Tokom ove godine pomenuti tandem odlučio je da kupi, kako piše “Faktor”, atraktivno zemljište nekadašnjeg “Hotela Gaj” u blizini Skenderije.

Navodno je Rovčanin vezan za ovo zemljište, jer je godinama na toj lokaciji držao restoran “Vinoteka” koji je zatvoren nakon njegovog hapšenja zbog utaje poreza 2008. godine. Od opštine Centar dokupili su za 439.000 maraka građevinsko zemljište kako bi objedinili parcelu. Opet nije moglo bez kršenja zakona pa su prije kupovine zemljišta, srušili postojeći objekat kako bi se pripremili za gradnju. Objekat će imati 6.143 kvadrata. Prema procjeni vještaka, u koju je navodno “Faktor” imao uvid, gradnja ovog objekta koštaće 12.252.500 KM, te da je građevinska cijena kvadrata od 1.300 do 1.700 maraka. Sve u svemu, procjenjuje da će se na gotovom objektu zaraditi 19.198.400 KM.

Prema saznanjima “Faktora”, dobro uhodani građevinari Radović i Rovčanin se neće zaustaviti na pomenute dvije lokacije. Navodno, “pikirali” su i novu lokaciju u blizini bolnice na Koševu.

U tom dijelu grada trebalo bi da grade luksuzni kompleks od više hiljada kvadrata.

U očekivanju da ova afera dobije rasplet, pitamo Radovića kakva je uloga Mlađana Dinkića, nekadašnjeg predsjednika stranke G17+ u navedenim finansijsko-špekulativnim operacijama?

Izvor: Agencije/ATV