Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje tvrdnje narodnog poslanika Jelene Trivić da podaci javnog duga po entitetima pokazuju da je Republike Srpska dvostruko zaduženija od Federacije BiH.

Iz ovog Ministarstva navode da Trivićeva nastoji uznemiriti građane Republike Srpske uoči zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske netačnim informacijama pozivajući se na izvještaje o stanju duga i poredeći dug Republike Srpske sa dugom Federacije BiH.

– S obzirom na različite ustavne nadležnosti entiteta, ministarstva finansija Republike Srpske i Federacije BiH evidentiraju dug na različit način, jer se veći dio nadležnosti, odnosno finansiranja javnih funkcija vrši sa nivoa kantona unutar FBiH, odnosno u Republici Srpskoj iz Budžeta Republike Srpske. Samim tim, kantoni i treba da evidentiraju dug nastao po tom osnovu, ali se taj dug ne vidi u kvartalnim izvještajima o dugu Federacije BiH, koga objavljuje Ministarstvo finansija FBiH – tvrde u ovom Ministarstvu.

Podsjećaju građane da se ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanje, zdravstvena zaštita i brojne druge funkcije finansiraju sa kantonalnog nivoa u FBiH.

– Može se zaključiti da podaci koje je upoređivala uvažena narodna poslanica, nisu uporedivi – kažu u Ministarstvu finansija RS.

Ističu da je Republika Srpska bila najviše zadužena 2005. godine kada je sadašnja opozicija bila na vlasti.

Kako navode u Ministarstvu finansija tada je ukupan dug bio 58,71 odsto BDP, a tada nije bilo velike svjetske ekonomske krize, niti poplava, niti pandemije.

– Sa stanjem 31.09.2021. godine ukupan dug Republike Srpske u odnosu na BDP je 53,10 odsto. Podsjećanja radi, Mastrihtskim ugovorom je određena gornja granica duga na nivou 60 odsto BDP, što su posljednjih godina uveliko prevazišle brojne članice Evropske unije. Takođe, javni dug je 2005. godine bio 54,61 odsto, a prema posljednjim podacima javni dug Republike Srpske je 43,80 odsto BDP, što znači da je javni dug sada niži nego u vrijeme dok je Partija demokratskog progresa bila u vlasti – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u skladu sa međunarodno priznatim kriterijumima za nivo zaduženosti određene zemlje, Republika Srpska se ubraja u red umjereno zaduženih zemalja, a prilikom donošenja odluka o zaduživanju vodi se isključivo interesima građana i privrede Republike Srpske.

Izvor: Srpskainfo