Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da skoro svaki dan neke institucije na čijem su čelu Bošnjaci ruše BiH svakim potezom, te da danom državnosti ne mogu proglašavati praznik zemlje koju su rušili.

– BiH određuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i dogovor tri konstitutivna naroda. Svaki dan Bošnjaci nešto rade protiv tog dogovora i krše Ustav BiH – rekao je Radmanović, komentarišući zahtjeve jednog dijela Federacije BiH da se 25. novembar slavi kao “dan državnosti BiH”.

Komentarišući uputstva koje je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila ambasadama BiH u svijetu, tražeći da se 25. novembar obilježi kao “dan državnosti”, Radmanović je rekao da to ministarstvo nastavlja po starom i ne odustaje od toga.

– Ovo se svake godine dešava u novembru, kada jedan dio bošnjačke elite potpuno neprimjereno želi da obilježava 25. novembar koji je dan ZAVNOBIH-a iz bivše socijalističke zemlje koju su direktno rušili, koja im nije odgovarala i hoće da to bude državni praznik BiH – napomenuo je Radmanović.

Radmanović je naglasio da nema ZAVNOBIH-a bez AVNOЈA.

– Ta dva datuma i događaja i institucije su potpuno vezani i nije nikakav dan državnosti BiH dan ZAVNOBIH-a. Dnevnopolitički gledano, ne postoji zakon na nivou BiH o praznicima, pa dakle ni po tom osnovu ne može biti praznik – rekao je Radmanović.

Radmanović je podsjetio Bošnjake na poteze koje povlače i poručio da ne mogu uzimati iz bivše Јugoslavije što im se sviđa.

– Ne možete iz Јugoslavije uzimati što vam se sviđa, a rušili ste tu Јugoslaviju ili ne možete slaviti ZAVNOBIH, a promijeniti ulicu predsjednika ZAVNOBIH-a koja je bila u centru Sarajeva, koje sada više nema – napomenuo je Radmanović.

On je rekao da je takvo ponašanje bošnjačkog vrha neophodno promijeniti ako se želi da BiH funkcioniše.

– Moramo se svi, iz bilo kog naroda na čelnim funkcijama u BiH, ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima, a ne kako se kome sviđa – poručio je Radmanović.

Samo u dijelu FBiH obilježava se 25. novembar, što se u Republici Srpskoj već duži niz godina doživljava kao jasna namjera političkog Sarajeva da se uspostavljanjem tog datuma kao takozvanog dana državnosti BiH apsolutno diskriminiše srpski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH svake godine povodom takozvanog dana državnosti BiH bude upriličen prijem, kojem su domaćini bošnjački i hrvatski članovi, ali nikad nijedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije prisustvovao tom događaju.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.

Autor: SRNA/RTRS