Stručnjak UN za terorizam i bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da BiH ugrožavaju Amerikanaci i Britanaci koji guraju Bošnjake da izazovu konflikt i rat, a paralelno stvaraju i matricu srpske krivice.

Galijašević je rekao Srni da institucije BiH ruši NATO, čije su srce Australija, Velika Britanija i SAD, kao i da se u BiH trenutno dešava rat Amerikanaca i Britanaca protiv Evrope.

On je naveo da sve to pokazuje da je Republici Srpskoj hitno treba vlastita obavještajna služba, kako bi se umanjila šteta koju pravi tekući sukob Velike Britanije i SAD protiv Evrope.

– Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač jedan je od najvećih bezbjednjaka u Evropi i on je izjavio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najugroženiji političar, a to znači da je ugrožen kao nosilac glavnih funkcija, što znači da su ugroženi Republika Srpska, Dejton i mir – rekao je Galijašević.

Galijašević smatra da se u BiH dešava “sukob interesa slonova” – EU, koja ni sama nije jedinstvena, te agresivnih Amerikanaca i Britanaca.

– Na trećoj strani su velesile sa izbalansiranom politikom prema svim akterima – Rusija i Kina. Dok Rusija i Kina pokušavaju da se sačuva mir, Engleska hoće rat protiv uticaja Rusije i Kine, protiv jedinstva EU i za očuvanje NATO pakta – rekao je Galijašević.

On je poručio da je ulazak u NATO garancija da će zemlja davati dva odsto BDP, te ratovanje u ratu koji gigantske korporacije vode posredstvom SAD i Velike Britanije.

Galijašević je naveo primjer Crne Gore i Makedonije, ističući da procesi u Makedoniji vode razgradnji u stvaranju etnički čistih prostora i stvaranju preduslova za veliku Albaniju, kao garanta britanskog vjekovnog projekta koji uključuje i Kosovo i Metohiju.

– Makedonci ne vide da će i oni biti žrtvovani, a SAD im govore da im opasnost dolazi od pravoslavaca, i to od pravoslavnih članica NATO-a. Kažu im da ih ugrožavaju pravoslavna Bugarska i pravoslavna Grčka, koje im osporavaju istoriju, jezik i naciju, kao i teritoriju – pojasnio je Galijašević i poručio da je NATO “nož u leđima koji sami sebi zabijamo”.

Autor: SRNA/RTRS