FBiH obilježava tzv. “dan državnosti”. U Republici Srpskoj je običan radni dan.

Vojislav SavićFoto: RTRS

Srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži odgovorili su ministarki inostranih poslova Biseri Turković, da ne slave lažni praznik.

Dvadeset peti novembar nije praznik usaglašen na nivou BiH i zato, kažu ambasadori, nećemo podržati jasnu namjeru ministarke Turković da ugnjetava srpski narod.

– U Ambasadi BiH u Rusiji danas je radni dan, a nametati praznike je neka vrsta diktature – izjavio je za Јutarnji program naše televizije ambasador Željko Samardžija.

Na današnji dan 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH.

Politikolog Vojislav Savić ističe da se Srbi ne odriču ZAVNOBiH-a, jer su iznijeli najveći dio borbe u Drugom svjetskom ratu na području BiH i bivše Јugoslavije.

– Tekovina ZAVNOBiH-a je važna, ali kontekst koji se danas izvlači nije prihvatljiv za srpski narod – istakao je Savić.

Istakao je da Bisera Turković zloupotrebila svoju poziciju.

– Nalog Turkovićeve je jedan čin sujete. Zloupotreba je zato što je taj zakon o praznovanju usvojila FBiH. To nije zakon na nivou BiH – pojasnio je Savić.

Dosadašnji sazivi Parlamentarne skupštine BiH nisu usaglasili Zakon o praznicima. Vlasti Republike Srpske insistiraju da se dan državnosti BiH praznuje 21. novembra kada su u Dejtonu potpisani Mirovni sporazum i Ustav BiH po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Autor: RTRS