Republičko javno tužilaštvo je tokom postupka dokazalo da je sudija Okružnog suda u Prijedoru Drena Marin prekršila odredbu Zakona o krivičnom postupku RS koja kaže da sudija ne može da vrši dužnost, ako je njegov srodnik branilac osumnjičenog, izjavila je u završnim riječima republički javni tužilac Snježana Petković.

Ona je ujedno zatražila da sudija Marin koja je nakon istrage suspendovana, bude osuđena u skladu sa zakonom.

Sa druge strane odbrana optužene zatražila je oslobađajuću presudu.

Advokat Jasminka Jovišević je tako u završnoj riječi istakla da je optužnica  protiv Drene Marin napisana po jednom zakon, dok je krivično djelo koje je optuženoj stavljeno na teret, iz drugog zakona.

Advokat Jovišević tvrdi da je opis krivičnog djela protiv sudije Marin urađen po Krivičnom zakoniku RS, a pravna kvalifikacija po starom Krivičnom zakonu Republike Srpske.

– Tužilac je ovdje sabrala dva zakona, što je nedopustivo. Osim toga u optužnici nije opisan dirketni umišljaj – rekla je advokat Jovišević.

Istakla je da je u ovom slučaju Tužilaštvo pogriješilo, jer optuženu nije ispitalo na okolnosti proširene naredbe o istrazi.

Optužena Marin je istakla da smatra da je sve radila po zakonu, jer u spornim predmetima nije ni postupala kao sudija.

– Radilo se o sporu pred policijom u skladu sa Zakonom o postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku, a ne o krivičnom postupku pred sudom. Zato sam smatrala da mogu imenovati svakog advokata sa liste pa i svoju sestru, ako ima znanje i sertifikat za rad sa maloljetnicima- izjavila je Marin.

Optužena Marin je krivična djela počinila kao sudija Osnovnog suda Prijedor, a optužnicu je dočekala na poziciji sudije Okružnog suda u Prijedoru i tada je suspendovana.

Terete je da je svoju sestru Sandu Zubanović postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika, kako bi joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Republičko tužilaštvo sudiju Marin tereti za više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije. Navodi se da je ona  u 16 slučajeva u periodu od 5. januara 2011. do  2. novembra 2016. godine postavila za branioca svoju sestru po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika. Na osnovu toga advokatici su isplaćivane nagrade na ime troškova odbrane, čime je pribavila imovinsku korist od 7.285 maraka.

Nakon iznošenja završnih riječi sudija Blagoje Dragosavljević zakazao je izricanje presude za 30. novembar.

Izvor: Srpskainfo